Головна » Економіка

Безробіття і зайнятість трудових ресурсів. Визначення рівня безробіття. Види безробіття

Тема: Безробіття і зайнятість трудових ресурсів. Визначення рівня безробіття. Види безробіття: фрикційне, структурне, циклічне. Причини безробіття. Наслідки безробіття для національної економіки.

Визначити статус осіб з точки зору приналежності їх до зайнятих (З), безробітних (Б) таких, що не входять до складу робочої сили (НВ): 1. Лікар, який не працює під час відпустки. 2. Власник ресторану, який читає книгу. 3. Льотчик, який утратив зір. 4. Водій автобуса, який звільнився через низьку зарплату. 5. Модний перукар, який захворів на грип. 6. Бухгалтер, який працює не повний робочий день. 7. Школяр під час канікул. 8. Двірник, який не працює через відсутність настрою.

Причини безробіття 1. Глибокі структурні зрушення в економіці; 2. Нерівномірне розміщення продуктивних сил; 3. Спади і кризи в економіці; 4. Упровадження нових технологій; 5. Зміни в демографічній структурі населення; 6. Сезонні коливання рівня виробництва окремих галузей економіки.

Шляхи вирішення: - Розвиток сфери послуг; - Державна підтримка малого та середнього бізнесу, фермерства; - Реорганізація державних підприємств зі збереженням робочих місць; - Подальший розвиток та удосконалювання діяльності служб зайнятості; - Створення умов для можливого переходу працівників до нових видів діяльності на інших територіях.

1. Фрикційне Пов’язане з пошуком нового місця роботи з різних причин: зміна місця проживання; тимчасова втрата сезонної роботи; звільнення пошук більш вигідної роботи. 2. Технологічне або структурне Пов’язане зі змінами в технології виробництва з причин: ліквідації застарілих технологій; поява нових професій, обумовлених технічним прогресом; зміна споживчих смаків. 3. Циклічне Виникає в періоди економічного спаду та обумовлене зниженням сукупного попиту на робочу силу.


Теги: зайнятість, безробіття
Навчальний предмет: Економіка
Переглядів/завантажень: 1373/253


Схожі навчальні матеріали:
Всього коментарів: 0
avatar