Головна » Біологія

Травлення людини

Презентація на тему “ Травлення людини”

1.Травлення. 2.Органи травлення. 3.Ротова порожнина. 4.Глотка , стравохід. 5.Шлунок. 6.Печінка. 7.Жовчний міхур. 8.Підшлункова залоза. 9.Кишечник. 10.Пряма кишка. Зміст

Травлення — процес хімічної і механічної обробки речовин з метою засвоєння їх організмом. У людини травлення відбувається в кілька етапів: починається після потрапляння продукту до рота, в якому їжа подрібнюється та попередньо обробляється слиною, яка містить травні ферменти, що розчиняють, наприклад, крохмаль; після цього травлення продовжується в шлунку; потім їжа потрапляє до кишечника, де травлення продовжується, і продукти активно всмоктуються в кров; закінчується процес травлення евакуацією шлаків. Травлення

Органи травлення

1.Рот 2.Стравохід 3.Печінква 4.Підшлункова залоза 5.Шлунок 6.Дванадцятипала кишка 7.Ободова кишка 8.Тонка кишка 9.Товста кишка 10.Апендикс 11.Пряма кишка

Це початок травного каналу, де здійснюється механічна обробка їжі за допомогою зубів, язика, піднебіння та хімічна обробка з допомогою слини. В ротову порожнину відкриваються протоки трьох пар слинних залоз: привушних, підщелепних та під’язикових. Ротова порожнина

Глотка – лійкоподібний мускульно-хрящовий орган для процесу ковтання. Стравохід необхідний для транспортування проковтнутої їжі. Він має вигляд трубки, яка сполучає глотку із шлунком. Глотка, стравохід

Шлунок - це порожнистий м'язовий орган, що перебуває між стравоходом і дванадцятипалою кишкою. У шлунку їжа скупчується, частково переварюється, завдяки шлунковому соку, що містить певні ферменти і соляну кислоту. Крім цього, шлунок механічно подрібнює їжу. Обсяг шлунку - близько 1,5 літра. У міру прийняття їжі шлунок розтягується, як правило до двох літрів, але здатний збільшитися й до чотирьох. Шлунок

Печінка - орган непарний, що: бере участь у процесі травлення; знешкоджує чужорідні речовини, що потрапляють в організм; забезпечує організм глюкозою; утворює і зберігає необхідні для організму запаси деяких вітамінів; синтезує холестерин і жовчні кислоти; бере участь у кровотворенні... Печінка

Жовчний міхур – орган, у якому накопичується жовч, що потім виділяється у дванадцятипалу кишку, де й починається процес кишкового травлення. У людини жовчний міхур має грушоподібну форму, а розміром він 10- 14 см, і вміщає 40-70 мл жовчі. Вихід жовчі заблокований завдяки скороченню м’яза-замикача жовчної протоки. Жовчний міхур

Підшлункова залоза - досить велика залоза, що розміщена в черевній порожнині, під шлунком. Вона примикає до дванадцятипалої кишки. Бере участь у травленні, виділяючи ферменти, які допомагають цьому процесу й продукує гормони, що сприяють обміну вуглеводів. Підшлункова залоза

Кишечник - це частина шлунково - кишкового тракту, досить важливий орган травлення й виділення кінцевих продуктів метаболізму. Поділяється на тонкий і товстий. Кишечник

Пряма кишка – крайня частина шлунково-кишкового тракту. Це сегмент товстої кишки донизу від сигмовидної кишки і до анального отвору. Названа так за те, що йде прямо і не має вигинів. Пряма кишка

Підготував учень 9 класу Антонюк Віктор The end


Теги: органи травлення, Антонюк Віктор
Навчальний предмет: Біологія
Переглядів/завантажень: 707/193


Схожі навчальні матеріали:
Всього коментарів: 0
avatar