Головна » Біологія

Травлення

МЕТА: встановити біологічне значення травлення, зробивши загальний огляд травної системи;

             переконатися в відповідності її функцій;

             уточнити поняття харчові продукти і поживні речовини;

             сприяти формуванню інформаційної, здоров’язберігаючої, самоосвітньої компетенції.

ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ: поживні речовини, травлення, травна система, механічна та хімічна обробка їжі, травні ферменти, регуляція травлення.

ОБЛАДНАННЯ: таблиця «Органи травлення», опорний конспект, слайди.

ТИП УРОКУ: засвоєння нових знань.

Не вредите себе перееданием,

Переедание убьет вас до срока.

Поль Брэгг

ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ НА УРОЦІ

І. Організаційний момент

ІІ. Мотивація навчальної діяльності

Бесіда:

а) з яких речовин добувається енергія?

б) яка система органів забезпечує надходження і переробку поживних речовин?

в) на що витрачаються поживні речовини?

     2.Систематизуюча бесіда, робота з таблицями:

         а) типи живлення в природі;

         б) еволюція травної системи у тварин;

         в) які функції виконує травна система?

ПОСТАНОВКА ПРОБЛЕМИ УРОКУ: наскільки будова травної системи і її

                                                                органів відповідає цим функціям?

ІІІ. Вивчення нових знань

Харчові продукти та поживні речовини (розповідь учителя з елементами бесіди).

а) які продукти входять до складу харчового раціону людини? Як вони поділяються за походженням?

Харчові продукти

п  о  х  о  д  ж  е  н  н  я

рослинне                                                         тваринне

б) поясніть значення «поживні речовини»

Поживні речовини

Органічні                                                      Неорганічні

    - білки                                                            - мінеральні солі

    - жири                                                            - вітаміни

    - вуглеводи                                                    - вода

‼ Арабський лікар Авіценна Ібн-сіна перший розробив правила раціонального харчування, згідно з якими в раціоні людини повинна бути їжа як рослинного, так і тваринного походження.

Фізіологічна сутність травлення (розповідь учителя з одночасним записом ОК у зошит)

3.    Загальна будова травної системи (розповідь з елементами бесіди)

Травна система

        Шлунково-кишковий тракт:                                   Травні залози:

          - ротова порожнина                                              - слинні

          - глотка                                                                  - підшлункова

          - стравохід                                                             - печінка

          - шлунок

          - кишечник

          - анальний отвір

Регуляція процесів травлення (розповідь учителя з одночасним викреслюванням схеми)

Регуляція процесів травлення

Нервова регуляція                                           Гуморальна регуляція

Здійснює харчовий центр у                               відбувається за допомогою

довгастому мозку на основі                              місцевих гормонів травного

безумовних рефлексів:                                       шляху, які виробляють

- центр голоду та насичення                              слизові оболонки шлунка,

- центр спраги та насичення                              дванадцятипалої кишки

                            водою.                                     та підшлункової залози.

Будова стінок травного каналу (розповідь учителя):

Чотири основні оболонки:

а) внутрішня слизова оболонка –утворює слиз, що зволожує стінки каналу.

б) підслизова оболонка – утворює складки, які збільшують поверхню травного каналу і в яких проходять кровоносні й лімфатичні судини, нервові сплетіння.

в) м’язова оболонка –утворена з двох шарів непосмугованих м’язів, поздовжніх та кільцевих.

г) зовнішня оболонка – сполучнотканинна, у ній містяться судини і нервові волокна.

          У людини травний канал має довжину 8-10 метрів.

ІV. Закріплення та узагальнення знань

Закінчити фрази:

Основні поживні речовини -                                  білки, жири, вуглеводи                  
Тип живлення людини -                                                   гетеротрофний
Травлення здійснюється за рахунок -                              травних соків
Активними їх роблять -                                                            ферменти
Білки розщеплюються до -                                                  амінокислот
Стінка травного каналу складається з -                             чотирьох шарів
Соки виділяються -                                                              рефлекторно.

2. Творче завдання:

А) Ще у Давньому Вавилоні вважали, що печінка є органом злості, злоби. Це уявлення зберігалось протягом багатьох століть. Як, виходячи із сучасних наукових позицій, можна пояснити цю помилку?

Б) Довжина кишечнику в людини у 4 рази перевищує довжину тулуба, у собаки – у 4,5 разів, у вівці – у 24 рази. Чим можна це пояснити?

В)Один слон важить стільки, скільки 200000 мишей. Однак, відомо, что миші набагато більше їдять. 200000 гризунів з’їдають продуктів тієї ж калорійності стільки, скільки 10 слонів. Як можна пояснити цей факт?

                                            V. Підведення підсумків

VІ. Домашнє завдання: § 34вивчити, підготувати повідомлення «Методи дослідження діяльності шлунково-кишкового тракту», «Хвороби зубів та їх профілактика»


Теги: органи травлення, Воробцова М.Ю.
Навчальний предмет: Біологія
Переглядів/завантажень: 952/206


Схожі навчальні матеріали:
Всього коментарів: 0
avatar