Головна » Біологія

Родина Розові: полуниця

Родина Розові: полуниця Учениці 7-б класу Форноль Анастасії

Полуниця (трускавка) — трав'яниста багаторічна рослина, яка цвіте білими квіточками і дає їстівні рожево-червоні кисло-солодкі соковиті плоди - суничини.

Полуниця - це багаторічна трав'яниста низькоросла рослина, яка утворює короткі і розгалужені кореневища та мичкуваті корені. Найвищі урожаї дає протягом трьох перших років вирощування.  Полуниця

Назва походить від латинського слова «fragaria vesca», що в перекладі означає «запашний», «ароматний». Трускавка - назва побутує на Галичині, Волині, Закарпатті. Також відомий прикметник «трускавковий», тобто «полуничний». Добре плодоносити починають 3 роки після посадження. Так плодоносять до 6 року.

Плоди містять цукри (6-9,5 %), лимонну, яблучну, хінну, саліцилову, фосфорну кислоти, при дозріванні з'являється бурштинова, вітамін C, пектинові речовини, антоціани, каротин, ефірна олія, флавоноїди.

За вмістом вітаміну С полуниця поступається лише чорній смородині. У п'яти плодах середньої величини вітаміну С стільки ж, скільки в одному великому апельсині. А фолієвої кислоти в полуниці більше, ніж у малині й винограді.

Також полуниця допомагає в лікуванні гіпертонії й використовується в медицині, як засіб що очищає травну систему.

Полуниця пригнічує розвиток вірусу грипу. Наявність у її складі йоду компенсує його недолік у повсякденній їжі й питній воді. Полуниця дозволяє заповнити дефіцит заліза при малокрів'ї.

Русанівка Багряна

Смачного!


Теги: Форноль Анастасія, полуниця, розові
Навчальний предмет: Біологія
Переглядів/завантажень: 561/148


Схожі навчальні матеріали:
Всього коментарів: 0
avatar