Головна » Економіка

Податкові системи країн світу

“В світі немає нічого неминучого, крім смерті та податків.”
Бенджамін Франклін
Податкова система США виходить з основи свого устрою зі спільного економічного принципа лібералізації, суть якого заключається в максимально можливому використанні об’єктивно діючих ринкових регуляторів економічного розвитку.
Податкова система США складається з трьох рівнів, що відповідає трьом рівням влади
Бюджетний механізм США
є федеративним і складається з 3 рівнів
Для сучасної податкової системи США характерна така риса, як паралельне використання основних видів податків федеральним урядом, урядами штатів, а також місцевими органами влади. В результаті чого населення держави сплачує два види майнові податку, три види прибуткового податку і два види універсального акцизу. Найбільш вагомими в сучасній податковій системі на федеральному рівні є особисті прибуткові податки, на рівні штатів - універсальний і спеціальний акцизи, а на місцевих рівнях - майнові податок.
Найдивніші податки США
 В американському штаті Канзас є податок на польоти на повітряній кулі. При цьому використання прив'язних аеростатів обкладається податком як розвага. А кулі, що перебувають у вільному польоті, «вважаються легітимною формою подорожі по повітрю» і тому не оподатковуються.
Податки на гральні карти існують у штаті Алабама
Існують також і податки на бейгли, популярну нью-йоркську випічку. Два роки тому влада штату Нью-Йорк розпочала стягувати податок на цей кулінарний виріб, з одним застереженням: гроші сплачуються тільки в тому випадку, якщо бублик порізаний або незвичним способом приготований. Якщо він залишається недоторканим, зберігаючи свою споконвічну круглу форму, податок не стягується.
У цілому податкова система США є мало прогресивною і не відіграє суттєвої ролі в перерозподілі доходів. У країнах з переважанням соціально-орієнтованої моделі, таких, як Німеччина, Швеція та інші, податкові ставки в цілому вище і держава відіграє більш активну роль у розподілі доходів.


Теги: Воробйова Г.М., податки
Навчальний предмет: Економіка
Переглядів/завантажень: 528/176


Схожі навчальні матеріали:
Всього коментарів: 0
avatar