Головна » Біологія

Вітаміни - низькомолекулярні органічні сполуки

Витаміни Підготувала Ракітенко Марія

Вітаміни - низькомолекулярні органічні сполуки різної хімічної природи, з високою біологічною дією, необхідні для нормлаьного обміну речовин і життєдіяльності живих організмів в дуже малій кількості.

Вітаміни не синтезуються в організмі людини або накопичуються в недостатній кількості. Ендогенний синтез деяких із них, що здійснюється мікрофлорою тонкої кишки, не може задовольнити потребу організму у вітамінах і тому потрібне постійне надходження їх з продуктами харчування.

Аскорбінова кислота(гамма-лактон 2,3-дегідро-L-гулонової кислоти, вітамін C) C6H8O6, відносно проста органічна кислота, міститься у свіжих овочах (яблука, сливи, персики і т.д.) та городині (морква, капуста, буряк, картопля та ін.)

Загальні відомості

• Не синтезується у організмі людини і надходить лише з продуктами харчування. • Розчиняється у воді і руйнується при тривалому кип'ятінні, тому вимочування або переробка овочів знижує вміст у них вітаміну С. • Велика кількість вітаміну C міститься в лимонах, плодах шипшини, червоного перцю, смородини, зеленої цибулі.

• Добова потреба людини в аскорбіновій кислоті досить велика — 63—105 мг. • Нестача аскорбінової кислоти може привести до цинги. Отримана 1934 Тадеушем Рейхштейном, швейцарським хіміком, нобелянтом. • Вітамін С виконує в організмі дві головні задачі: забезпечення імунного захисту і стабілізації психіки

Вітамін С кращий засіб для збереження життєвої сили. Коли бракує С в людей кровоточать ясна, часті простуди, загроза запалення слизових оболонок, зайва вага, підвищувана втомлюваність, слабкі нерви, погана концетрація уваги, депресивний стан, безсоння, раннє утворення зморшок

Функції

- антиоксидантна; - синтезує колаген; - синтезує карнітин; синтезує нейромедіатори (орепінефрин і серотонін);

- детоксикація і виведення хімічних речовин; - модуляція імунітету; - розклад і виведення холестерину; - сприяє абсорбції заліза; - захищає фолати і вітамін Е від окиснення і -підтримує ці вітаміни в активній формі; - контроль рівня гістаміну в крові.

Токсичність Декілька досліджень продемонстрували, що щоденне вживання 5-10 г вітаміна С здоровими людьми не призводить до побічної дії, за виключенням одиночних випадків нудоти, розлад кишечника та діареї.

Попри це, деякі дослідники попереджують про небезпечність виникнення каміння в нирках при великих дозах віт. С (оксалат являється метаболітом вітаміну С). Великі дози вітаміну С можуть знизити вміст міді. Вітамін С у формі жувальних таблеток може руйнувати емаль зубів внаслідок підвищеної кислотності.

Джерела вітаміну С Бузина, ківі, апельсин, лимон, малина, грейпфрутів сік, буряк, цибуля, спаржа, капуста, печінка. Багато вітаміну С містить хрін, який слід натирати відразу ж на оцет, так як кислота сприяє збереженню вітаміну. Саме тому кисла капуста зберігає вітамін протягом цілого року.

Варка овочів, бобів, гороху з содою прискорює руйнування вітаміну, так само як і повільне нагрівання. При приготуванні їжі слід кидати овочі та картоплю в киплячу воду і споживати відразу, не даючи довго стояти звареній їжі. Ягоди, плоди та овочі краще вживати сирими або у вигляді свіжих соків і сиропів.

Новітні дані При дослідженні впливу вітаміну С на пасивних курців було виявлено, що люди, які перебувають у прокурених приміщеннях, відчувають оксидативний стрес, що прискорює прогресування атеросклерозу. Висновок: пасивні курці потребують дотації вітаміну С

Комітет експертів ВООЗ ввів поняття про безумовно допустимої добової дозі вітаміну С, яка не перевищує 2,5 мг / кг ваги тіла, і умовно допустимої добової дозі вітаміну С, яка становить 7,5 мг / кг

Вітамін С (аскорбінка) у поєднанні з аспірином (величезна кількість німецьких, французьких, вітчизняних і т.д. препаратів), що приймається регулярно, довго і методично - майже гарантовані виразка і рак шлунка

Основне джерело аскорбінки (найзнаменитішого вітаміну С) для дитини - мати, що годує. Додатковим джерелом повинні бути тільки фруктові соки (свіжовичавлені, ми пам'ятаємо). У препаратах ж реально потребують лише "искусственники".

Яблучний сік (яким усі виробники бодяжат дорожчі соки) якраз не треба змішувати з іншими соками, тому що він містить аскорбіназу - фермент, що руйнує аскорбінову кислоту (вітамін С).

Дякую за увагу!


Теги: Ракітенко Марія, вітаміни
Навчальний предмет: Біологія
Переглядів/завантажень: 657/162


Схожі навчальні матеріали:
Всього коментарів: 0
avatar