Головна » Біологія

Вітамін К

Вітамін К

vitae — життя "амін" — азотиста речовина, що містить NH2)

2,3-дигідро-2-метил-1,4-нафтохінон-2-сульфонат натрію C11H9NaO5S

Історія відкриття Датський учений Хенрік Дам під час досліджень у 1929р. виявив у курчат, що знаходилися на синтетичній дієті, авітаміноз, який супроводжувався крововиливом у підшкірну клітковину. Додавання в харчування вітамінів B, D, A не допомогло виправити ситуацію. Цілющий вплив змогли надати тільки злаки та інші рослинні продукти. Речовини, які допомогли вилікувати крововилив, були названі вітаміном коагуляції (К), так як причиною крововиливу у курчат стала знижена здатність до згортання крові. Вітамін К в чистому вигляді був вперше отриманий з люцерни в лабораторії Каррера в 1939 році і названий хіллохіном. Майже що одночасно Бінклі і Доізі виділили з рибного борошна речовина з антігеморрагіческім дією, яке володіло щось іншими властивостями, ніж препарат, отриманий з люцерни.Він був названий вітаміном К 2, тоді як отриманий Каррером – До 1. І лише через 14 років, в 1943 році, Хенрік Дам був удостоєний Нобелівської премії за зроблене ним відкриття.

Вітамін K розчиняється в жирах, тому віднесений до групи ліпофільних (жиророзчинних) вітамінів. Бере участь у процесах синтезу білків і згортання крові. Значна роль відведена йому природою при обміні речовин у кістках і сполучної тканини, а також у нормальній роботі нирок. У цих випадках без вітаміну K неможливо засвоєння кальцію і його взаємодію з вітаміном D. До прикладу, в легенях і серці використовуються білкові структури, в утворенні яких бере участь вітамін K. Де міститься і в яких кількостях потрібен людині цей вітамін, його особливості докладно вивчені сучасною наукою.

банан 0.5 мкг. капуста 76мкг яблуко 2.2 мкг цибуля 166.9мкг. крес-салат 173.6мкг. шпинат 482.9мкг

Незважаючи на те, що більша частина вітаміну К організмом людини засвоюється з їжі, досить значна частина синтезується мікрофлорою кишечника. Для нормального засвоєння вітаміну з рослинної їжі необхідно нормальне функціонування печінки та жовчного міхура.  Причини його малої кількості можуть бути наступні: жовчокам’яна хвороба або інше захворювання печінки, яке впливає на утворення жовчі. Остання, у свою чергу, надходить у кишечник і допомагає в засвоєнні вітаміну К; прийом антибіотиків чи інших препаратів, які вбивають мікрофлору кишечника; тривале внутрішньовенне харчування, яке призводить до загибелі кишкових бактерій, змушених відчувати нестачу їжі хіміотерапія, а також інші процедури (у тому числі медикаментозні), знижують вміст в організмі вітаміну К.

Нестача вітаміну призводить до погіршення згортання крові, анемії, що загрожує утворенням як зовнішніх, так і внутрішніх кровотеч. Визначити нестачу вітаміну К в організмі можна за зовнішніми ознаками: найменші пошкодження супроводжуються тривалими крововиливами; невеликі удари (а можливо і без причин) призводять до утворення синців; почастішали (з’явилися) випадки кровоточивості ясен; рівень гемоглобіну в крові знизився; порушення травлення; підвищена стомлюваність, загальне нездужання і слабкість.

Небезпека великих доз вітаміну К укладена в його здатності накопичуватися в організмі, що може привести до небажаного збільшення згортання крові, в наслідок чого можуть утворюватися тромби в судинах (інсульт або інфаркт).


Теги: Чайка Ірина, Вітамін К
Навчальний предмет: Біологія
Переглядів/завантажень: 493/157


Схожі навчальні матеріали:
Всього коментарів: 0
avatar