Головна » Біологія |
Родина Розові: полуниця Учениці 7-б класу Форноль Анастасії Полуниця (трускавка) — трав'яниста багаторічна рослина, яка цвіте білими квіточками і дає їстівні рожево-червоні кисло-солодкі соковиті плоди - суничини. Полуниця - це багаторічна трав'яниста низькоросла рослина, яка утворює короткі і розгалужені кореневища та мичкуваті корені. Найвищі урожаї дає протягом трьох перших років вирощування. Полуниця Назва походить від латинського слова «fragaria vesca», що в перекладі означає «запашний», «ароматний». Трускавка - назва побутує на Галичині, Волині, Закарпатті. Також відомий прикметник «трускавковий», тобто «полуничний». Добре плодоносити починають 3 роки після посадження. Так плодоносять до 6 року. Плоди містять цукри (6-9,5 %), лимонну, яблучну, хінну, саліцилову, фосфорну кислоти, при дозріванні з'являється бурштинова, вітамін C, пектинові речовини, антоціани, каротин, ефірна олія, флавоноїди. За вмістом вітаміну С полуниця поступається лише чорній смородині. У п'яти плодах середньої величини вітаміну С стільки ж, скільки в одному великому апельсині. А фолієвої кислоти в полуниці більше, ніж у малині й винограді. Також полуниця допомагає в лікуванні гіпертонії й використовується в медицині, як засіб що очищає травну систему. Полуниця пригнічує розвиток вірусу грипу. Наявність у її складі йоду компенсує його недолік у повсякденній їжі й питній воді. Полуниця дозволяє заповнити дефіцит заліза при малокрів'ї. Русанівка Багряна Смачного!
Схожі навчальні матеріали: |
Всього коментарів: 0 | |