Головна » Біологія |
Робота учениці 7 класу СШ № 273 Лізи Сперкач Малина – багаторічний кущ родини розових. Назва походить від латинського слова «robber» - червоний і вказує на те, що більшість видів цього роду мають саме червоні плоди. Кущ заввишки 1-2 м з річними вегетуючими пагонами і здерев'янілими дворічними стеблами, які утворюють квітконосні гони. Однорічні пагони сизуваті, прямі, вкриті тонкими коричнево-червоними шипами. Листки чергові, трійчасті або непарноперисті з трьома-п'ятьма або сімома листочками. Листочки темно-зелені, зісподу білоповстисті, нерівнопилчасті. Середній листочок на довгому черешку, бічні сидячі. Плід - збірна червона, чорна, жовта соковита кістянка овальної форми 8-16 мм завдовжки та 7-10 мм завширшки. Дозрівання починається з липня і триває 30-45 днів у залежності від сорту. Квітки до 1 см у діаметрі зібрані у щиткоподібно-волотисті суцвіття. Чашолистків і пелюсток по 4-5, чашолистки лишаються при плодах. Віночок білий, вільнопелюстковий, тичинок і маточок багато, квітколоже опукле, зав'язь верхня. Малина - прекрасний медонос, дає багато нектару. За період цвітіння з 1 га бджоли можуть зібрати 50-100 кг меду. Крім нектару, бджоли збирають і пилок. Особливістю малини як медоносу є те, що вона має тривалий період цвітіння (протягом місяця), нектар легкодоступний і добре виділяється. Росте малина в підліску мішаних і рідколистяних лісів, на галявинах, вирубках, часто утворює суцільні зарості. Тіньовитривала рослина. Плоди малини мають винятково високі харчові, смакові, дієтичні властивості і особливий аромат. У них містяться цукри, яблучна, лимонна, саліцилова кислоти, вітаміни С, А і В, ефірні олії. Насіння містить жирну швидковисихаючу олію. Плоди малини вживають свіжими або використовують для приготування варення, желе, мармеладу, пастили, соків. Малинові вина, настойки, лікери відзначаються високими смаковими властивостями і винятковою ароматністю. Малину сушать або консервують, подрібнюючи з цукром.
Схожі навчальні матеріали: |
Всього коментарів: 0 | |