Головна » Біологія |
Харчові добавки Підготувала: учениця 11-Б, Черняк Анна Харчові добавки - це речовини,які в технологічних цілях додаються в харчові продукти в процесі виробництва, щоб продовжити термін їх придатності,змінити консистенцію, колір, додання аромату, смаку тощо. Є природні та штучно синтезовані. Нумерація харчових добавок розпочинають із числа 100. Серії «Е» умовно поділяють: від 100 до 199- барвники, від 200 до 299- консерванти, від 300 до 399- антиоксиданти; від 400 до 499- стабілізатори, згущувачі, емульгатори; від 500 до 599- регулятори pH; від 600 до 699- підсилювачі смаку, аромату; від 700 до 799-антибіотики від 800- інші Харчові добавки: Небезпечних харчові добавки (синтетичні барвники): • тартразін (Е 102); • хіноліновий жовтий (Е 104); • захід сонця жовтий (Е 110); • азорубін (кармуазін) (Е 122); • Понсо (Е 124); • червоний чарівний (Е 129) Ці добавки, найчастіше потрапляють у продукти харчування, розраховані на дітей. Найпоширеніші продукти: солодкі напої, що мають яскраве забарвлення (зелений, жовтий, червоний кольори); різних кольорів цукерки, креми для кондитерських виробів; вафлі та печиво з кольоровою начинкою; сухі суміші для приготування желе та киселів, жувальні гумки та желейні цукерки. Комбінації харчових добавок: «смертельний коктейль» Гідроксиметилфурфурол — має токсичні властивості, накопичується в організмі та при вживанні великої кількості може призвести до важких наслідків, у тому числі паралічу.
Схожі навчальні матеріали: |
Всього коментарів: 0 | |