Головна » Біологія

Харчові добавки - 2

Підготувала учениця 11-А класу Бойко Наталія Харчові добавки

Харчові добавки – це природні і синтезовані хімічні сполуки, призначені для введення в харчові продукти з метою прискорення або поліпшення їх технологічної обробки, збільшення термінів зберігання, консервування, а також надання готовим продуктам харчування певних органолептичних властивостей (кольору, запаху, смаку, консистенції). За допомогою харчових добавок значно подовжують термін придатності продуктів і створюють ілюзію смаку, кольору і запаху. 15% сметана набуває домашньої згущеності,  маргарин - вершкового смаку, а прості сухарі - присмаку чорної  ікри.

Ми часто купуємо продукти, на етикетках яких значиться буква "Е" з номером. Що це означає?

Харчові добавки  використовуються людиною багато століть: сіль, спеції – перець, гвоздика, мускатний горіх, кориця - мед відомі людям з незапам'ятних часів. Однак широке використання харчових добавок почалося в кінці XIX ст.   У 1907 році співробітник Імператорського університету Токіо (Японія)  У 1907 році співробітник Імператорського університету Токіо (Японія) Кікунае Ікеда вперше одержав білий кристалічний порошок, який посилював смакові відчуття за рахунок збільшення чутливості сосочків язика. У 1909-му  він запатентував свій винахід, і глутамат натрію почав переможну ходу по планеті. вперше одержав білий кристалічний порошок, який посилював смакові відчуття за рахунок збільшення чутливості язика. У 1909-му  він запатентував свій винахід, і глутамат натрію почав переможну ходу по планеті. 

Сьогодні жителі Землі щорічно споживають його в кількості понад 200 тисяч тонн. Тим часом у  медичній літературі з'являється все більше даних про те, що глутамат натрію негативно впливає на головний мозок, погіршує стан хворих бронхіальною астмою, приводить до руйнування сітківки ока і глаукоми. Саме на глутамат натрію деякі дослідники покладають провину за поширення "синдрому китайського ресторану". Ось вже кілька десятків років у різних куточках світу фіксують загадкове захворювання, природа якого досі незрозуміла. У абсолютно здорових людей ні з того ні з сього підвищується температура, червоніє обличчя, з'являється біль в грудях. Єдине, що об'єднує потерпілих - всі вони незадовго до хвороби відвідували китайські ресторани, кухарі яких схильні зловживати "смачною" речовиною.

Раніше назви харчових добавок хімічних речовин писали на етикетках продуктів повністю, але вони займали так багато місця, що в 1953 році в Європі, було вирішено змінити повні назви цих речовин буквою Е (від Europe) з цифровими кодами, ідентифікованими згідно Міжнародної системи класифікації (INS): Е100-Е199 – барвники Е200-Е299 – консерванти Е300-Е399 – антиоксиданти Е400-Е499 – стабілізатори, емульгатори, загусники, желюючі речовини та ущільнювачі Е500-Е599 –  регулятори кислотності,  поліпшувачі, розрихлювачі  Е600-Е699 – підсилювачі смаку та аромату Е700-Е899 – запасний діапазон позначок Е900-Е999 – антифламенги (піногасники), підсолоджувачі  Е1000-Е1521 – речовини для глазурування, роздільники, герметики, текстуратори, солеплавителі тощо

Відповідно до класифікації Євросоюзу, за своїм статусом харчові добавки діляться на: дозволені, заборонені, недозволені, небезпечні. До групи заборонених належать добавки, що призводять до хвороб. Небезпечні - можуть бути небезпечними для людей з хронічними захворюваннями. Недозволені - дія на організм людини все ще не доведена, або добавка не тестувалася.

У липні 2000 року представники американського Товариства з захисту прав споживачів, заручившись підтримкою прокурора штату Коннектикут Річарда Блюменталя, звернулися в Управління з контролю за харчовими продуктами і медикаментами США з вимогою призупинити продаж апельсинового соку з кальцієм, печива з антиоксидантами, маргарину, що знижує рівень  холестерину, пирогів з харчовими волокнами, а також напоїв, сухих сніданків і чипсів з добавками на основі рослинної сировини. Аргументуючи свою вимогу, Річард Блюменталь заявив, ґрунтуючись на деяких даних, що "окремі добавки можуть заважати дії лікарських препаратів. Очевидно, що існують й інші побічні ефекти, які поки ще не виявлені". Як у воду дивився. Трьома місяцями пізніше група французьких дослідників, які вивчали властивості харчових волокон, заявила, що вони не тільки не захищають від раку кишечника, а й можуть його спровокувати У серпні 2002 року масла у вогонь підлила міністр охорони здоров'я Бельгії Магда Елвоерт, що звернулася до керівництва Євросоюзу із закликом заборонити на території ЄС жувальну гумку і пігулки з фтором, які, звичайно, захищають від карієсу, але, з іншого боку, провокують остеопороз.

Справжній фурор викликала доповідь британського професора Джима Стівенсона, оприлюднена навесні 2003 року. Об'єктом дослідження вчених з Університету Саутгемптона (Великобританія) стали п'ятирічні близнюки Майкл і Крістофер Паркер. Протягом двох тижнів Майклу не дозволяли вживати в їжу цукерки, газовані напої та інші продукти з хімічними добавками. Мама близнюків Лінн Паркер так охарактеризувала результати експерименту: "Вже на другий день я побачила зміни в поведінці Майкла. Він став набагато слухнянішим, у нього розвинулося почуття гумору, він охоче розмовляє. У будинку знизився рівень стресу, у відносинах між хлопчиками менше агресивності, вони майже не б'ються і не сваряться". Про вплив харчових добавок на поведінку підлітків повідомили і вчені з Австралії. Вони визначили, що пропіонат кальцію (Е282), що додається в хліб, як консервуюча речовина, може приводити до сильних коливань настрою, порушень сну і концентрації уваги у дітей. Вчені підрахували, що в країнах Західної Європи людина щоденно отримує у вигляді харчових добавок еквівалент 12-36 таблеткам аспірину.

Чимало батьків купують своїм дітям квас, розфасований у поліетиленові пляшки. Але якщо ви уважно прочитаєте інформацію на етикетці, то побачите, що з корисним для здоров’я напоєм, виготовленим за традиційною рецептурою, у нього спільна лише назва "Квас”. Насправді ж це безалкогольний напій, виготовлений з допомогою води, емульсії, яка надає йому відповідного смаку, підсолоджувача та інших харчових добавок.

Консерванти додають навіть у багаті на вітаміни цитрусові. Щоб запобігти ураженню цвілевими грибами, екзотичні фрукти обробляють Е-230 – 232, а для захисту від висихання наносять віск. Причому розпізнати цитрусові, оброблені хімічними препаратами, за зовнішнім виглядом практично неможливо. Тому перед уживанням такі фрукти бажано ретельно промити проточною водою, а після зняття шкірки добре вимити руки з милом.

Щоб бути здоровим та оберегти себе та свою родину від шкідливого впливу харчових добавок варто слідувати наступним порадам: Уважно читати етикетки, знати розшифровку кодів і не звертати уваги на квапливих покупців, що хапають все підряд. Не купувати продукти з неприродно яскравим забарвленням. Швидше за все, у них повно барвників. Не купувати продукти з надмірно тривалим терміном зберігання. Пам’ятати, що імпортні овочі та фрукти (яблука, лимони і т.д.) обробляють спеціальними речовинами для кращого зберігання та блиску. Чим меншим є список інгредієнтів в готових продуктах, тим менше добавок. Продукти з вишуканим, пікантним смаком, швидше за все, містять різні добавки; Замість того, щоб купувати готові соки, робити їх самим. Обмежити вживання чіпсів,   супів з пакетика, хот-догів, бургерів. Відмовитись від перероблених або законсервованих м'ясних продуктів, таких як ковбаса, сосиски. І, нарешті, готувати самим, без жодних харчових добавок!


Теги: харчові добавки, Бойко Наталія
Навчальний предмет: Біологія
Переглядів/завантажень: 440/154


Схожі навчальні матеріали:
Всього коментарів: 0
avatar