Головна » Молодші класи » Виховні заходи

Фестиваль овочів «Дарунки осені»

Мета: поглибити знання дітей про походження овочів на території нашої країни; розвивати творчі уміння і навички; виховувати товариськість; прищіплювати естетичний смак 
Обладнання: святково прикрашена малюнками і плакатами класна кімната; виставка врожаю «Овочевий парад» 
Хід заходу 
I. Огранізаційний момент 
Учитель. Ми раді вітати всіх присутніх на нашому фестивалі. Учасники готові до змагань. . Наберіться терпіння і незабаром ви дізнаєтесь багато цікавого про овочі, які дарує нам осіння пора, а також спробуєте оригінальні страви приготовані нашими учасниками. Отже, кожен клас отримав домашнє завдання на той овоч, який був обраний класним керівником шляхом жеребкування. Цікаво дізнатись, що з цього вийшло. Тож вперед! Розпочнемо! 
II. Розважально-конкурсна частина 
Ведучий: Золотиста осінь прийшла. 
Дари нам щедрі принесла, 
Щоб українці в кожній хаті 
Були щасливі і багаті. 
( На сцені з’являються двоє учасників, учні одягнені в костюми овочів.Варіант – Баклажан і Буряк) 
Овоч1. Ох! Невже осінь настала? 
А літечка мені так мало! 
Овоч2. Не встигли сили ми набрати. 
Аж люди, гульк і нас збирати! 
Ведучий. Правильно! Холодно стає. Досить на городах тулитись – можете сьогодні нам знадобитсь. 
Овоч1. Та чим я можу знадобитись? 
Краще мені в борщі втопитись! 
Овоч2. Воно все так говориш! 
І часу плину не зупиниш, 
А дуже хочу знати я 
До вас потрапив звідкіля? 
Ведучий. Для цього ми зібралися сьогодні, щоб дізнатись якнайбільше про овочі, які ростуть на українських городах. Експерти від кожного класу готові дати історичні довідки. 
(Поки учні-експерти готуються до виступів, ведучий оголошує склад журі фестивалю, які будуть оцінювати всі етапи змагання між класами і виставки також) 
1. Конкурс «Овочева історія» /Діти розповідають цікаві факти з історії овочів/ 
Овоч1. Дізнались ми про себе чимало… 
Овоч2. А мені цього замало! 
Хай учасники не сплять 
Оду хай мені творять! 
Ведучий. Не знаю як тобі, і чи оду зможуть присвятити. А кожна команда підготувала номер, присвячений обраним овочам. Тож настав час творчий – час талантів. 
2. Конкурс «Овочеві таланти» /Учасники виступають з приготованими сценками та піснями/ 
(оцінка журі попереднього і цього конкурсів) 
Овоч1. Ох і порадували мене! 
Не дарма ми сьогодні тут. 
Овоч2. А мені цього замало! 
От яку із мене страву 
Зготувати зможуть? 
Хай учасники покажуть! 
3. Конкурс « Овочеві страви» 
Кожна команда готувала страви з обраних овочів, ці страви пропонують оцінити членам журі. Оцінюється оригінальність, смак, вигляд та відповідність завданню. 
(оцінка журі) 
4. Конкурс вболівальників «Загадкові овочі». 
Вболівальникам пропонується допомогти своїм командам, відгадавши якомога більше загадок про овочі 
5. Конкурс «Овочева виставка». 
Кожен клас готував композицію про обраний овоч, оцінює журі. 
Ведучий. Поки жюрі оцінює виставку пропонуємо вашій увазі прослухати Цікаві факти про овочі 

III. Підведення підсумків змагань. Нагородження 
Учениця-Осінь. 
Я городом походжаю, 
Усі овочі збираю, 
Усі овочі чудові! 
Їх вживають для здоров'я. 
Кожен смак і користь має, 
Людям сили добавляє. 
Пам'ятайте, любі діти... 
Треба овочі (разом) любити! 
Іду від вас з любов'ю в серці, 
Іду, бо ще роботи безліч маю, 
Усім діткам я здоров'я, 
Нових знань та удачі бажаю. 
Додаток 1 
Овочеві загадки 

* * * 
На городі виріс дужий, 
Круглий, жовтий і байдужий 
До червоних помідорів, 
До капусти і квасолі. 
Хто цей гордий карапуз? 
Здогадалися?... 
(Гарбуз) 
*** 
Що то за голова, 
Що лиш зуби й борода? 
(Часник) 
* * * 
Маленька, червоненька, 
Із хвостиком тоненьким. 
На городі мене рвуть 
І до столу подають. 
(Редиска) 
* * * 
Під землею птиця кубло звила 
І яєць нанесла. 
(Картопля) 

*** 
Я росла в темній темниці, 
Як зросла - взяли в світлиці. 
З мене шкуру всі деруть, 
Мене варять, мене труть, 
Пироги з мене печуть. 
Відгадайте, хто ж я є, 
І назвіть ім'я моє. 
(Картопля) 
* * * 
Сидить Марушка в семи кожушках. 
Хто її роздягає, той сльози проливає. 
(Цибуля) 
* * * 
Довгий, зелений, 
Добрий і солоний, 
Добрий і сирий. 
Хто він такий? 
(Огірок) 

* * * 
В полі хороше мені 
Зеленіти навесні. 
Чим же я — не молодець? . 
Маю диво-корінець, 
Все про нього дбаю, 
Цукор відкладаю. 
(Буряк) 
* * * 
Хто хустиночку свою 
Влітку покриває? 
І по двадцять хустин 
На голівці має? 
(Капуста) 
* * * 
На городі в нас грядки, 
На грядках – рясні листки: 
Там зростають малюки, 
Зелененькі … 
(Огірки) 
* * * 
Кажуть, щоб хвороб не знати, 
Треба всім мене вживати. 
Може, ви мене й з’їсте, 
Тільки сльози проллєте. 
(Цибуля) 
* * * 
В діжці ми їх засолили, 
А тоді всю зиму їли. 
Солоненькі та хрумкі 
З пухирцями _ _ _ _ _ _. 
(Огірки) 
* * * 
Він овальну форму має, 
На городі виростає. 
Ґадзині його консервують, 
І рагу смачне готують. 
Цей фіалковий пан – 
Тонкошкурий _ _ _ _ _ _ _ _. 
(Баклажан) 
* * * 
З мене листя обдирають, 
Мене квасять, в борщ кидають, 
В пирогах мене печуть 
І в салат мене січуть! 
(Капуста) 
* * * 
Борщ із нього варить ненька, 
В нього шкурочка тоненька, 
Солодкуватий він на смак, 
Фіолетовий _ _ _ _ _. 
(Буряк) 
* * * 
Помаранчева і гарна, 
У землі сиджу не марно: 
Соковита, солоденька, 
Вже я стала чималенька. 
Собою пригощу дитину. 
Хай корисну з’їсть _ _ _ _ _ _ _ _. 
(Морквину) 
* * * 
В сукні зеленій стоїть на городі, 
Дуже дивуються всі її вроді. 
Коси довгі, зуби білі, 
Хто ж це є в самому ділі? 
(Кукурудза) 
* * * 
Зелений чуб, червоний бік, 
Смачний із нього чавлять сік. 
Ґадзині варять з ним борщі, 
Росте в городі на кущі. 
(Помідор) 
*** 
На городі молода 
Пишні коса розпліта, 
У зеленії хустинки 
Золоті хова зернинки. 
(Кукурудза) 
*** 
Сидить дівчина в коморі, 
А коса її надворі. 
(Морква) 
*** 
Хто своє біленьке личко 
Влітку закриває 
І по двадцять хусточок 
На голівці має? 
(Капуста) 
*** 
У зеленій оболонці, 
я в середині - як сонце. 
(Кавун) 
*** 
Стріли випустив у небо, 
Сам захований в землі. 
Знає: всім на зиму треба 
Його зубчики малі... 
(Часник) 
*** 
На кущі живе не сам - 
Є у нього братики. 
Добрий у томати нам, 
У борщі, салатики... 
(Помідор) 
*** 
Є солодкий, є гіркий, 
Різні форми має. 
Є худий, а є товстий, 
Кожний його знає!.. 
(Перець) 
*** 
Помаранчева і гарна, 
У землі сиджу не марно: 
Соковита, солоденька, 
Вже я стала чималенька. 
Собою пригощу дитину. 
Хай корисну з’їсть...МОРКВИНУ... 
*** 
Ріс на грядці молодець. 
Хап за чуба, — та й кінець, 
бо без нього, кажуть люди, 
борщику у нас не буде... 
(Буряк) 
*** 
На городі восени 
Лежать жовті кабани, 
Прив'язані за хвости, 
Щоб не здумали втекти. 
Гарбузи 
Зелене, а не дуб, кругле, а не місяць, з хвостиком, а не миша. 
Гарбуз 


Додаток 2 
Етимологічна довідка 
Немає єдиного пояснення, як овочі отримали свої назви. Деякі були названі за зовнішній вигляд, інші за назвою місця зростання, треті тому, що були на щось схожі і так далі. Ось декілька прикладів їх походження та цікавих фактів про них. 

Сьогодні важко повірити в те, що в свій час цей овоч мав репутацію отруйного. Древні греки, наприклад, вважали, що хто скуштує його, ризикує втратити розум. А нині він — бажаний гість на нашому столі. Це -баклажан. 

*** 



Її батьківщина — країни Атлантичного узбережжя і Середземноморського узбережжя Європи і Азії. Археологічні розкопки свідчать, що людина почала використовувати цю рослину з часів кам’яного і бронзового віків. Капуста походить від латинського слова, що має значення «голова». Здавна вона цінилася не тільки як харчова, а ще й як лікарська рослина. Давньогрецький математик Піфагор твердив, що вона підтримує бадьорість і веселий настрій. Він дуже цінував цей овоч та його лікувальні властивості та займався його вирощуванням. Вона використовується в харчовій промисловості, а також у косметиці. Це - капуста. 
Є багато видів капусти: червонокачанна, білокачанна, цвітна … Цвітну капусту Марк Твен називав капустою, яка закінчила коледж. Броколі американці називають «капустою з університетською освітою». 


Батьківщина цього овоча — Північна Америка. Древні індійці ввели його в культуру приблизно 14 тисяч років тому. Вони їли його, поклонялися йому. Історія появи його в Європі дуже цікава. На кораблі іспанських конквістадорів — перших завойовників Південної Америки, таємно потрапив у Перу хлопчик Педро Чьеза де Леон. Опинившись в прекрасній країні, він намагався дізнатись, як живуть, що їдять її «бронзові жителі». Він записував свої спостереження. А в 1553 році в іспанському місті Севільї вийшла книга Педро Чьеза де Леона «Хроніка Перу», в якій європейські жителі вперше прочитали про цей овоч. Нині без нього, як і без хліба, важко уявити собі наше життя. Про нього часто кажуть: «Другий хліб». Цей овоч - картопля. 
Картопля з’явилася в Європі в середині XVII століття як декоративна рослина. Спочатку його вирощували на підвіконнях і милувалися цвітінням, а вже потім почали вживати в їжу. Розповідають, що якийсь адмірал привіз цю рослину до Англії і, коли її виростили, пригостив друзів її стеблами і листям, підсмаженими в маслі. Гості довго плювалися. У XVIII столітті в Росії при дворі це блюдо подавалося як десерт. Перед вживанням її варили і густо посипали цукром. Цей овоч, знайдений у Перу, так припав до смаку європейцям, що вони спорудили пам'ятник, і не один, присвячений цьому унікальному овочу. 



Вчені припускають, що батьківщиною моркви є Афганістан, де до цих пір вирощують найбільшу кількість різновидів цього овоча. Хоча нам звично називати моркву овочем, вже з 1991 року вас не назвуть безграмотним якщо ви на моркву скажете - фрукт. Відповідно до директиви Євросоюзу морква є і фруктом і овочем.Але наші предки не вважали морква ні тим ні іншим, вони вирощували її заради ароматних приправ, виготовлених з листя і насіння. 



Його батьківщиною вважають Центральну і Південну Америку. Під час подорожей Христофора Колумба в 1493 році іспанці дізналися про нього від індійців, які вживали його у їжу як пряність. А ацтеки навіть застосовували задушливі пари від підсмажуваного на сковородах цього овоча як бойову зброю — успішно відбивали ним атаки ворога. Він був введений у культуру Іспанії в XV столітті і поступово проник у сусідні країни, де його використовували як декоративну, лікувальну і пряну рослину. Це - перець. 

*** 


Томат прийшов із Південної Америки. У перекладі з італійської мови - 
це слово означає «золоте яблуко». 
Наукові та кулінарні подання про ягоди, фрукти і овочі у разі томата призводить до великої плутанини. З точки зору ботаніки помідори - це ягоди, з іншої точки зору томати - це фрукти. У 2001 році Євросоюз вирішив, що помідори зовсім не овочі, а фрукти. Але ми вважаємо його овочем. У Запорізькій області (України) встановлено монумент «Слава помідору». А ще, помідор вважався отруйним. Наприклад, у книзі «Повний посібник по садівництву», яка видана в Данії у 1774 р., писалося: «Плоди ці украй шкідливі, оскільки зводять з розуму тих, хто їх поїдає». На Русі помідори довго називали «скаженими ягодами». 
*** 


Він із родини гарбузових. Харчове значення мають плоди — найбільша у природі ягода. Його батьківщиною вважають Південну Африку. Його знали ще за 1500 років до нашої ери. Римляни їли його свіжим і засоленим, варили з нього мед. На території Росії став вирощуватися тільки в XIII столітті у Приазов’ї та дельті Волги. Але ще довго, аж до XVII століття, про нього мало знали в Росії і вирощували лише в окремих місцях. Тільки в 1660 році було видано спеціальний державний указ про розведення їх в Чугуєві Харківської губернії. Як незвичайну смакоту його подавали до царського столу, як тільки він достигав. Але свіжим його чомусь не вживали, а подавали до царського столу, як збиралися на придворні асамблеї, вимоченим в цукровому сиропі. Азараз він відомий кожному з нас. Від дуже смачний А ще з лікувальною метою застосовують не лише м’якоть, а й шкірки й насіння. Це - кавун. 
Додаток 3. 
Цікаві факти про овочі 
10 місце: Ріпу колись сіяли з рота. Справа в тому, що у ріпи дуже дрібне насіння: у 1 кг їх більше мільйона, і вручну їх просто не розкидати. Однак і плювати - справа не проста, тому кращі "плювальщикі" цінувалися і шанувалися в народі. У бурсі про прочуханку казали: "Це вам не ріпу сіяти!" 
9 місце: відваром буряка в Росії користувалися як дезинфікуючим засобом, і, природно, їли і вареним і сирим. А потрапив він до нас з Візантії, про що говорить походження російської назви від грецького "сфекелі". 
8 місце: Є багато видів капусти: червонокачанна, білокачанна, кольорова ... Кольорову капусту Марк Твен називав капустою, що закінчила коледж. Брокколі американці називають "капустою з університетською освітою". 
7 місце: Картопля з'явилася в Європі в середині 17-го століття як декоративна рослина. Розповідають, що якийсь адмірал привіз цю рослину до Англії і, коли його виростили, пригостив друзів його стеблами і листям, підсмаженими в маслі. Гості довго плювалися. У XVIII столітті в Росії при дворі це блюдо подавалося як десерт. Перед вживанням її варили і густо посипали цукром. 
6 місце: Горошок був першим овочем, закритим в консервну банку. 
5 місце: Огірок на початку XVIII століття в Англії був великою рідкістю, а лікарі змагалися у пошуках негативних його якостей. Одні вважали його просто отруйним, інші - "охолоджуючим" і викликає простуду. 
4 місце: Помідор дійсно вважався отруйним. Наприклад, у книзі "Повне керівництво з садівництва", виданої в Данії в 1774 р., писалося: "Плоди ці украй шкідливі, оскільки зводять з розуму тих, хто їх поїдає". На Русі помідори довго називали "скаженими ягодами". 
3 місце: Морква з 1991 р. в Європі вважається фруктом. У межах ЄЕС більше ніхто не сміє називати її овочем або коренеплодом. Португальцям це дозволяє продовжувати виготовлення і експорт морквяного варення, бо, за європейськими стандартами, варення робиться тільки з фруктів. 
2 місце: Фахівці до цих пір не вирішили, овочем або фруктом є ананас. За часів Катерини II вельможі-гурмани широко використовували його в застіллях, хоча і незвичним для нас чином. Так, граф Олександр Строганов подавав це в оцті, а у графа Завадовського це шинкувати, як капусту, зберігали у діжках і варили з цього борщ й щи. 
1 місце: Одним з найцікавіших овочів є арктичний хрін. Його можна зустріти в далекій Гренландії. Він цвіте навіть тоді, коли настають сильні морози. 
Вірші про овочі 
Що росте на городі. 


ПОМІДОРИ чималі 
Червоніють на гіллі. 
Полюбляють діти 
Сік томатний пити. 

А у гичці БУРЯЧОК 
Темний заховав бочок. 
Щоб поїсти борщику, 
Зварим його в горщику. 

Нагодує всіх вона – 
Ця КАРТОПЕЛЬКА смачна, 
Її бульби їстівні 
Викопують восени. 

Сто листків КАПУСТА має 
І тому не замерзає. 
Навіть взимку у кагатах, 
Якщо старанно сховати. 

БАКЛАЖАН, коли зростає, 
Дуже дивний колір має: 
Наче літечко розлило 
Фіолетове чорнило. 

Руденька МОРКВИНА 
Містить вітаміни. 
Хто її вживає, 
Хвороби не знає. 
Ця рослина жовтопуза 
Навивається ГАРБУЗОМ. 
З нього мати зварить кашу 
На усю сімейку нашу 
Гарбуз – господар на городі. 
Його шанують у народі. 
Щоб здоров’я гарне мати, 
Варто кашу з ним вживати. 


*** 

Киця пісеньки співа, 
Полива город вона . 
Там на грядці баклажан 
Шовковий надів кафтан. 
Показати сонцю рад 
Фіолетовий наряд! 
Щедрий заєць 
На городі густо, густо 
заєць висадив капусту. 
Виросла вона велика 
і смачна, і соковита. 
Де зайчат багато є, 
всім капусту роздає, 
бо вони її гляділи, 
поливали і не їли. 
І тепер в свої гостини 
кожен котить капустини. 
Пісенька морквинок 
Ми морквинки невеличкі 
І зелені у нас гички. 
Дуже добре ми дозріли, 
Бо на сонці гички гріли. 
А хто п'є морквяні соки, 
У того рум'яні щоки. 
Пісенька огірочків 
Ми зелені огірочки, 
Кучеряві в нас листочки, 
Стелемося низенько, 
Збирайте нас швиденько. 
Пісенька бурячків 
Ми червоні бурячки, 
В нас зелена гичка. 
Зварить з нас червоний борщ 
Дівчинка Марічка. 
Пісенька капусти 
Я капуста біла, 
Круглолиця, спіла, 
Качаниста, головиста, 
Маю платтячок із триста


Переглядів: 796 | Теги: осінь

Схожі уроки:
Всього коментарів: 0
avatar