Головна » Географія

Тваринництво. Зональна спеціалізація сільського господарства

Мета:  Розширити та поглибити знання учнів про галузі сільського господарства; сформувати уявлення про тваринництво зони сільськогосподарської спеціалізації;удосконалювати навички роботи з картами атласу, статистичними даними.  Розвивати творче мислення учнів, підвести учнів до розуміння проблем галузі та намітити шляхи їх подолання; Виховувати повагу до людей, які працюють у сільському господарстві.

Тип уроку: комбінований

Обладнання: атласи, підручники, карта „Сільське господарство України”, слайдова презентація

Хід уроку

І. Організаційна частина

ІІ. Перевірка домашнього завдання

         Виконання тестових завдань (завдання на слайдах 1- 4)

1.Яка із перелічених особливостей не характерна для сільського господарства України?

         А) Велика розораність території України.

         Б) Переважання зернових культур у структурі рослинництва.

         В) Недостатня матеріальна база сільського господарства.

         Г) Переважання тваринництва над рослинництвом.

2.Орні землі в Україні становлять ___ % від загальної площі України:

         А) 17%                Б) 57%                 В) 70%                Г) 35%

3.У структурі посівних площ, зайнятих під зерновими культурами переважає:

         А) жито                        Б) озима пшениця

         В) ячмінь                      Г) овес

4.Яка із перелічених сільськогосподарських культур відноситься до ефіроолійних?

         А) соняшник                Б) соя

         В) лаванда                    Г) льон

5.Сезонний характер виробництва має галузь:

         А) кондитерська          Б) цукрова

         В) молочна                            Г) спиртова

6.Льон-довгунець вирощують:

         А) на Поліссі                Б) в Криму

         В) в лісостепу               Г) в степовій зоні

7.Виноградарство в Україні розвинене...

         А) на Поліссі                Б) в лісостепу

         В) в Криму                            Г) в степовій зоні

8.Провідна технічна культура України:

         А) ріпак                        Б) соняшник

         В) льон                         Г) рис

9.Основними районами садівництва в Україні є:

         А) Поділля та Крим

         Б) Полісся та Крим

         В) лісостепова зона та степова

         Г) Карпати та Полісся

10.Яку частку від загального земельного фонду України становлять сільськогосподарські угіддя?

         А) 57%                Б) 70%                 В) 90%                Г) 65%

11.Установіть відповідність між сільськогосподарськими культурами та групами до яких вони відносяться:

         1.Пшениця,  овес                                                        А) Технічні культури

         2.Соя, горох                                                      Б) Овочеві культури

         3.Цукровий буряк, соняшник                                    В) Зернобобові культури

         4.Капуста, цибуля, огірки                                Г) Кормові культури

                                                                                     Д) Зернові культури

12.Розмістіть сільськогосподарські культури в порядку зменшення посівних площ під ними:

         А) технічні                   Б) зернові

         В) овочеві                     Г) баштанні

(Б, А, В, Г) (слайд 1)

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

1) Мотивація навчальної діяльності

         Прийом „Інтерв’ю”

- Що ви сьогодні снідали?

- Розділіть вживані вами продукти на продукти рослинного і тваринного походження.

Рослинна їжа

Тваринна їжа

(слайд 5)

- Чи є серед вас вегетаріанці?

- Чому більшість людей надають перевагу продуктам і рослинного, і тваринного походження?

- Які продукти дорожчі? Чому?

2) Оголошення теми (слайд 6)

Прийом „Асоціативний кущ”

- Які асоціації викликає у вас слово „тваринництво”

(слайд 7)

3) Розповідь учителя

         Тваринництво – галузь сільського господарства, яка забезпечує людство цінними продуктами харчування, а легку і харчову промисловість – сировиною, дає органічне добриво. Розвиток цієї галузі перебуває у тісній залежності від кормової бази. Джерелом кормів є сіножаті і пасовища (сіножаті – Полісся і лісостеп, пасовища – степ та Карпати).

         Особливістю галузі в Україні є те, що вона вирізняється високою трудомісткістю, низькою продуктивністю, недостатньою рентабельністю, а звідси і високою ціною продукції.

(слайд 8)

4) Розповіді учнів

а) Скотарство (слайд 9)

б) Свинарство (слайд 10)

в) Вівчарство, птахівництво (слайд 11)

г) Ставкове рибництво (слайд 12)

5) Зональна спеціалізація сільського господарства.

         Робота з картою

(слайд 13)

- Що зображено на карті кольорами?

- Яку закономірність у розміщенні кольорів ви помітили?

(слайд 14)

ІV. Закріплення вивченого матеріалу

         Виконання практичної роботи №9

(кожен учень отримує на окремих аркушах завдання практичної роботи)

V. Д/з

         Вивчить § 29, 30. Закінчить виконання практичної роботи


Теги: Дегтярьова Л.П., сільське господарство
Навчальний предмет: Географія
Переглядів/завантажень: 1123/230


Схожі навчальні матеріали:
Всього коментарів: 0
avatar