Головна » Географія

Комплексна характеристика харчової промисловості

Мета:   дослідити  характеристику  галузі  за  типовим  планом, приділяючи   особливу  увагу  сучасному  стану  галузі  та її  специфічним  рисам  у  розміщенні  підприємств; розвивати  творчі  здібності,  самостійність,  мовлення,  вміння  викладати  свої  думки,  користуватись  науковою  термінологією,  встановлювати  зв’язки   між  об’єктами, процесами,  явищами,  ідеями,  застосовувати  знання  й  використовувати  необхідні  відомості  для  розв’язання  проблемних  ситуацій,  добре  в  них  орієнтуватися,  чітко  формулювати  суть  проблеми; виховувати  працьовитість,  колективізм,  відповідальність,  вольові  і  комунікативні  якості.

Обладнання:   підручник,  тематичні  карти  атласу, колекція упаковок  продукції  харчової  промисловості,  шкільне меню, роздатковий  матеріал.

Епіграф:  людина  їсть,  щоб  жити,  а  не  живе,  щоб  їсти.

Тип  уроку:  урок-проект.

                                           ХІД  УРОКУ

І.  Організація  класу. 

ІІ. Актуалізація  опорних  знань.

       1.   Тест (  учні  виконують  завдання  по  варіантам,  на  листочках).

ІІІ.  Мотивація  навчальної  діяльності.

       1.  Скуштуйте  те,  що  лежить  на  підносі (  яблука, цукерки,

             тістечка  і  інше).

       2.  «Мені  це  цікаво» -  учні  самостійно  формують  позитивну 

              мотивацію   для  вивчення  теми.

ІV.  Вивчення  нового  матеріалу.

        1.  Поділ  класу  на  групи.

        2.  Завдання  кожній  групі.

 Завдання  І  групі.

1.   Значення галузі.  Аналіз  таблиці  на  сторінці  169  підручника

      («Споживання  найголовніших  продуктів  харчування  на  душу

       населення  на  рік,  кг»)

2.   Галузева  структура -  дослідити  шкільне  меню.

3.   Сировинна  база.

4.   Висновок.

Завдання  ІІ  групі.

1.    Фактори    розміщення. Географія  галузі.

2.   Дослідити  колекцію  упаковок  продукції  харчової  промисловості.

3.  Використати  матеріал  підручника  сторінка  168  (  « Це  цікаво   

     знати»),  додаткову  літературу.      

4.  Висновок.

Завдання  ІІІ  групі.

1.  Проблеми  галузі,  перспективи  розвитку. Дослідження. 

На чому  ґрунтується  вибір вашої  родини  продуктів  харчування?

Які  у  зв’язку  з  цим  перспективи  вітчизняних  виробників  харчових  продуктів?

2.  «Небезпечно  для  життя» -  консерванти.

3.  Рейтинг  найнебезпечніших  продуктів  харчування.

4.  Висновок.

3.  Самостійна  робота  учнів.

4.  Захист  міні-проектів.

V.   Закріплення вивченого  матеріалу.

1.    Бесіда  за  запитаннями.

-  Що  таке  фаст-фуд?

-  Що  таке  генетично   модифіковані  організми  (  ГМО)?

-  Чим  небезпечне  харчування  у  Макдоналсі?

VІ.  Підсумок  уроку.

 1.  Заповнення  картки

Назва уроку:

Дата проведення уроку:

Що ми робили в рамках цього уроку?

Ми

Що я робив?

Я

Чого я навчився під час цього уроку?

Я навчився

Що мені сподобалось?

Мені сподобалось

Що, на мою думку, можна було б покращити у цьому  уроці?

Було б краще, якби

Що нового я знаю, розумію і роблю внаслідок цього  уроку?

VІ.   Оцінювання.  Д/з

1.  Робота  в  таблиці.

2.  Тема  12.  Читати,  відповідати  на  запитання.  Географічна 

     задача   24.

Додаток  1                  ТЕСТ                                                            І в.

1.   Заготівля  лісом  ведеться  здебільшого :

а)   Карпатах і  Поліссі;

б)   Карпатах  і  Криму;

в)   Поліссі  і  Криму.

2.   Виробництво  деревостружкових плит  розвинуте  у:

а)   Костополі;            б)   Прилуках;     в)  Керчі.

3.  Сировиною  легкої  промисловості  є  продукція:

а)  тваринництва;

б)  металургії;

в)  лісової  та  деревообробної  промисловості.

4.   За  виробництвом  паперу  вітчизняні  виробники…  задовольняють потреби  населення

а)   повністю;                             б )  наполовину;

в)   не.

5.  Однією  з  проблем  будівельної  галузі  є:

а)  надлишок  робочої  сили;

б)  застарілі  технології  та  недосконалість  очисних  споруд;

в)  екологічне  забруднення.

6.   Понінківська  паперова  фабрика  знаходиться  у:

а)   Черкаській  обл.;

б)   Кіровоградській;

в)   Хмельницькій.

7.   Облицювальні  матеріали  природного  походження  - це:

а)   граніт;                                   б)  цемент;

в)  будівельне  скло.

8.   Натуральні  шовкові  тканини  виготовляють  із:

а)   імпортної  сировини;

б    місцевої  сировини;

в)   хімічних  волокон  місцевого  виробництва.

9.   Підприємство  трикотажної  промисловості  є:

а)   Кривому  Розі;                                 б)   Макіївці;

в)   Мелітополі.

10.  На  сьогодні  одним  із  найбагатших на  розмаїття  народних  промислів  сучасних  осередків  є:

а)   Наддніпрянщина;                б)  Західна  Україна;

в)   Запоріжжя.

11.  Чи  користується  продукція  художніх  промислів попитом  за  кордоном?

а)  так;                             б)   ні.

12.  Чи  входить  до  складу  легкої  промисловості    фармацевтична  промисловість?

а)  так;                             б)  ні.

                                       ТЕСТ                                                                      ІІ в.

1.  Дуже  давнім  українським  промислом  є:

а)  писанкарство;

б)  килимарство;

в)  гончарство.

2.  Швейна  промисловість  присутня  майже  в  усіх  …  центрах  України.

а)  районних;            б)  обласних.

3.  Сировиною  легкої  промисловості  є  продукція:

а)  тваринництва;

б)  металургії;

в)  лісової  та  деревообробної  промисловості.

4.  Найважливіше  текстильне  волокно:

а)  льон;                             б)  бавовна;

в)  вовна.

5.  Однією  з  проблем  будівельної  галузі  є:

а)  надлишок  робочої  сили;

б)  застарілі  технології  та  недосконалість  очисних  споруд;

в)  екологічне  забруднення.

6.  Цемент  виробляють  з  відходів  чорної  металургії:

а)  шлаків;

б)  сталі;

в)  бетону.

7.  Галузь,  що  випускає  матеріали,  вироби,  деталі  та  конструкції для  всіх    видів   будівництва:

а)  легка;                                   б) хімічна;

в) будівельних  матеріалів.

8.  Лісохімічна  промисловість  виготовляє:

а)  синтетичні  смоли,  оцтову  кислоту,  кормові  дріжджі;

б)  фанеру;

в)  меблі.

9.  Льонокомбінат  знаходиться   у…

а)  Харкові;                                 б)  Києві;

в)  Житомирі.

10. Складну  побутову  техніку  виготовляють  переважно  у  …

а)  малих  містах;

б)  середніх  містах;

в)  великих  містах  і  обласних  центрах.

11. Підприємства   целюлозно-паперової  промисловості   концентруються    переважно  в  Поліссі та  Карпатах:

а)  так;                             б)   ні.

12. Чи  можна  замінити  деревину   вторинними  матеріалами

 ( соломою,  збіжжям,  комишом,   лушпинням   та  іншим)?

а)  так;                             б)  ні.

Додаток  2

Рейтинг найнебезпечніших продуктів харчування

Фахівці Інст. екогігієни і токсикології, Національної медакадемії, Українського НДІ харчування і декількох приватних медичних центрів склали рейтинг найнебезпечніших продуктів, які споживає людство. У десятку "найгірших" потрапили добре знайомі шоколадки, газована вода, майонез і навіть білий хліб.
Багато "учасників" рейтингу часто стають причинами отруєнь і важких алергічних реакцій, але для здорових людей цілком безпечні. На думку лікарів, все залежить від дозування. У невеликих кількостях прийом такої їжі може бути цілком безпечним.

1. Чіпси і газована вода
Про те, що чіпси шкідливі, ми чули не раз. Але чому? А тому що чіпси - це суміш вуглеводів і жиру, в оболонці фарбників і замінників смаку. Через особливості приготування в чіпсах утворюється багато канцерогенів - речовин, що провокують рак. А гідрогенізовані жири призводять до збільшення рівня холестерину в крові, що підвищує ризик інфарктів та інсультів.
Солодкі газовані напої - суміш цукру, хімії та газів. Як правило, містять аспартам (Е951), синтетичний цукрозамінник. Фелатанін, що міститься в аспартамі змінює поріг чутливості, при вживанні у великих дозах сприяє розвитку маніакальної депресії, паніки, злості і насильства.
Але головне - газована вода з аспартамом не втамовує спрагу. Слина погано видаляє залишковий підсолоджувач із слизистої рота, тому після вживання напоїв в роті залишається відчуття нудотності, яке хочеться зняти новою порцією напою. В результаті, напої з аспартамом стають напоями для збудження спраги, а не для її втамування. Тому газовані напої краще взагалі не вживати, але якщо ви все ж таки п`єте колу, то обов`язково запивайте її звичайною водою.
Крім того, бензоат натрію (Е211), який використовують як консервант, пригноблює ферменти, що призводить до порушення обміну речовин і ожиріння.

2. Фастфуд
Швидша їжа - біляші, чебуреки, картопля фрі, шаурма і взагалі все, що смажиться - дуже шкідливе. Бо смажать все це часто в одній і тій ж олії, яку можуть не міняти декілька діб. Результат - все ті ж канцерогени. З роками подібне харчування призводить до порушення травлення - до коліту, гастритів, печії, запорів і т.п.
Інший різновид фастфуда - сухарі, горішки, шоколадно-горіхові батончики та подібні продукти - також з роками призводять до різних хвороб і ожиріння. Дієтологи всього світу впевнені, що харчування визначає тривалість і якість життя дитини. А смакові звички залишаються з людиною на все життя. Тому радимо з дитинства привчати дітей до здорової та корисної їжі.

3. Ковбаса, копченина Сосиски, ковбаси, пельмені і т.д.

Продукція, яку ми найчастіше купуємо, містить більше ароматизаторів і фарбників, ніж м`яса.
Відзначимо, що копчене м`ясо і риба теж потрапили в рейтинг за високий вміст канцерогенів. Вони утворюються в процесі обробки у вигляді речовини бензопірену.
Крім цього, все більше виробників переходить на генетично модифіковану сировину. Наприклад, сосиски, ковбаси на 80% (!) складаються з трансгенної сої. А один шматочок копченої ковбаси містить стільки фенольних з`єднань, скільки людина вдихає в місті за рік! Фенол дуже токсичний.

4. Овочі і фрукти, продукти з консервантами
Навіть корисні і натуральні продукти можуть стати шкідливими, якщо вирощені, наприклад, біля шосе або заводу. Покуштувавши таких овочів, можна отримати неабияку частку бензопірену та інших речовин, що викликають рак.
Щодо консервантів, вони можуть містити глютамат натрію. Отруєння цією речовиною призводить до головного болю, спазмів судин і навіть порушення обміну речовин.

5. Маргарин, тістечка і злакові
Маргарин - це суцільний трансгенний жир - найшкідливіший вид жиру. Для людини небезпечні всі продукти з його вмістом. Це тістечка, торти з кремом, вироби з листкового тіста. Надмірна любов до цих насичених цукром і жиром продуктів гарантує порушення обміну речовин і зайву вагу.
Злакові, зокрема, білий хліб, потрапили в список через те, що викликають целіакію. Симптоми цієї хвороби коливаються від проблем з кишечником до діабету та безпліддя.

6. Кава і енергетики, молоко
Два-три гарнятка в день, не більше. Стільки може випивати доросла людина, не ризикуючи виснажити свою нервову систему. Кава підвищує серцевий тиск, викликає серцебиття і навіть головний біль.
А енергетичними напоями краще не зловживати. Вчені досі не з`ясували повний склад енергетиків, які так полюбляють молоді люди. Крім того, за останні декілька років лікарі зареєстрували десятки випадків летального результату від зупинки серця після вживання декількох енергетиків.
Молоко, як і хліб, також часто є несприятливим продуктом. Отруєння молочними білками у важких випадках може призвести навіть до летального результату.

7. Домашні закрутки і морозиво
Якщо крутити банки за всіма правилами - дотримувати дозування продуктів і не нехтувати елементарною харчовою безпекою (правильною стерилізацією, проливанням розсолу), солоні огірочки і помідори можна їсти без побоювання. Проте, за інших умов, людині може загрожувати серйозне отруєння цвіллю або іншими бактеріями.
Морозиво у свою чергу містить загусники і ароматизатори, які можуть уповільнювати обмін речовин. А це, щонайменше, підвищений ризик появи зайвої ваги.

8. Жувальні цукерки, пастила в яскравій упаковці, чупа-чупс
Містять величезну кількість цукру, хімічні добавки, фарбники, замінники і т.д. Одним словом, ніякої користі. Ці цукерки можуть спровокувати гастрит та інші захворювання шлунково-кишкового тракту, а також різні хвороби зубів і ясен, про що не перестають нам нагадувати виробники зубної пасти по телевізору.

9. Шоколадні батончики
Пригадайте просто зараз Snikers або Mars. З чого вони складаються? Ви скажете з горіхів, карамелі, нуги і шоколаду. Зовсім ні. Насправді - це гігантська кількість калорій у поєднанні з хімічними добавками, генетично модифікованими продуктами, фарбниками і ароматизаторами.
Отже "користь" батончиків очевидна.

10. Майонез
Майонез повний транс-жирів, які є канцерогенними і викликають підвищення рівня холестерину. Майонез містить величезну кількість консервантів і стабілізаторів.
Шкідливими продуктами назвали також кетчупи, різні соуси і заправки. Вони містять величезну кількість фарбників і замінників смаків. 


Теги: харчова промисловість, Зуб Л.В.
Навчальний предмет: Географія
Переглядів/завантажень: 486/156


Схожі навчальні матеріали:
Всього коментарів: 0
avatar