Головна » Біологія |
Травлення в ротовій порожнині Виконав: Вчитель біології і хімії Ковтунівського НВК Золотоніського району Черкаської області Онищак Л.Ф. Мета уроку:з'ясувати процеси, що відбуваються в ротовій порожнині, розкрити значення механічної та хімічної обробки їжі, ознайомити учнів властивостями ферментів слини; вивчити будову зуба й зубної системи, розкрити їх роль у травленні;познайомити учнів із хворобами зубів; розробити засоби профілактики захворювання зубів формувати науковий світогляд, проводити екологічне, профорієнтаційне, валеологічне виховання учнів. Сирий матеріал, який надходить у завод, проходить довгий ряд цехів, у яких він піддається відомій механічній і головним чином хімічній обробці й через бокові ворота переводиться в магазин тіла. І. П. Павлов План уроку: Особливості травлення в ротовій порожнині 2. Слинні залози і їх функції. Будова зуба. Захворювання зубів. Профілактика та лікування. 1. Особливості травлення в ротовій порожнині. Процес травлення починається в ротовій порожнині. Її утворюють дві щоки, верхня і нижня щелепи, на яких розташовані зуби. Щелепи вкриті яснами. У нижній частині ротової порожнини є язик – орган смаку. Він бере участь у перемішуванні та проковтуванні їжі й формуванні мовлення. Анатомия человека- Пищеварение в ротовой полости.avi 2. Слинні залози і їх функції. У людини є три пари слинних залоз ( привушні, піднижньощелепні і під’язикові). За добу у неї виділяється від 1,0 до 1,5 л слини. Слина – продукт секреції слинних залоз. Вона містить 99% води, солі, органічні речовини – білки і слиз (муцин). Слина зволожує їжу, перетворює її на м'яку слизьку грудку, яка легко проковтується. Ферменти слини амілаза і мальтаза починають розщеплювати складні вуглеводи на простіші. Спочатку амілаза розщеплює полісахариди до дисахаридів, далі дисахариди під дією мальтази розщеплюються до моносахаридів (глюкози). У слині є також фермент лізоцим, який сприяє загоєнню ран слизової оболонки ротової порожнини і знищує мікроорганізми. 3. Будова зуба Зуби – кісткові органи, розташовані в ротовій порожнині. У дорослої людини 32 зуби. За формою і функціями розрізняють: різці, ікла, малі та великі кутні зуби. Зуб складається з кореня, шийки і коронки. На кожній щелепі спереду розташовані по 4 різці, поряд із ними – по одному іклу, далі з кожного боку є два малі і три великі кутні зуби. Прорезывание зубов.avi Внутрішня частина зуба м'яка – пульпа, зовнішня – тверда, до якої входять емаль, дентин і цемент. Емаль вкриває коронку зуба зверху. Дентин розташований під емаллю й утворює більшу частину коронки, шийки і кореня, що занурений у ясна. Цемент вкриває шийку і корінь зуба. Пульпа заповнює порожнину зуба. У пульпу через канал кореня входять кровоносні та лімфатичні судини, нерви. За рахунок пульпи відбувається ріст та живлення зуба. Перші, так звані молочні зуби, з'являються приблизно у 6 місяців, а в 10-12 років змінюються на постійні. Остання пара зубів – зуби мудрості – виростають до 25 років. 4. Захворювання зубів. Профілактика та лікування. Найпоширенішою хворобою зубів є карієс. Він виникає внаслідок руйнування емалі з утворенням порожнин у стінці зуба. Важливу роль у розвиткові карієсу відіграє мікрофлора порожнини рота, зокрема стрептококова. Розвитку карієсу сприяють також нестача вітамінів (особливо групи В), солей кальцію, фосфору, фтору. Профілактика карієсу: Вранці і перед сном чистити зуби. Після їжі порожнину рота прополіскувати теплою водою. Не розкушувати занадто твердої їжі. Не вживати відразу після занадто холодної їжі гарячої, і навпаки. Щороку проходити медичне обстеження у стоматолога. Своєчасно лікувати хворі зуби. Профилактика заболевания пищеварительной системы.avi Гра “ Біологічна мозаїка “ Закінчіть фрази: 1. Кожен зуб утворений коронкою... 2. Серед слинних залоз виділяють три пари великих, що називаються ... 3. Центр слиновиділення знаходиться в... 4. До складу слини входять ферменти ... 5. Глотка складається з відділів: … 6. Глоткове лімфатичне кільце представлене глотковою та язичною мигдалинами й парними мигдалинами і... 7. Захворювання глотки: … 8. Стравохід поділяють на три частини: … 9. Стінку стравоходу утворюють м'язи і... 10. Центр ковтання розташований у: ... 11. Фермент амілаза діє на речовину:… 12. Функції стравоходу полягають у... Список використаних джерел Сигида В.П., Миколайко В.П., Миронюк Т.М., Біологія. Навчальний посібник. 2007. – 320 с. Біологія: Підруч. Для 9 кл. загальноосіт. навч. закл. / Т.І. Базанова та ін.. – Х.: Світ дитинства. – 296 с. Структуровані конспекти з біології для 9 класу: для вчителів та учнів / Тамара Миронюк. – К.: Шк. світ, 2009. – 128 с. Сухомлин Н.І. Біологія в поняттях, термінах, таблицях і схемах. – Київ: “Логос”, 2005. – 128 с. Бугай О.В. Біологія у визначеннях, таблицях і схемах: Довідково – навчальний посібник. / О.В. Бугай, А.Н. Микинюк, А.Г. Вовк. – Х.: Видавництво “Ранок”, 2010. – 128 с.
Схожі навчальні матеріали: |
Всього коментарів: 0 | |