Головна » Екологія |
Радіаційна небезпека на Україні Роботу виконала учениця 11-Б класу Козуб Лілія Науковий керівник Шевченко С.В. Що таке радіація? Радіоактивність -здатність ядер атомів різних хімічних елементів руйнуватися, видозмінюватись з випущенням атомних і субатомних частинок високих енергій Радіоактивний розпад -перетворення атому одного хімічного елемента (ізотопа) на атом іншого елемента Радіоактивні атоми -атоми, ядра яких схильні до радіоактивного розпаду, або до інших радіоактивних перетворень Чинники формування радіаційного фону Космічне випромінювання Вплив відходів атомної енергетики Добування і переробка уранових руд Неконтрольоване використання мінеральної сировини та добрив Вибух Чорнобильської АЕС Наслідки вибуху Чорнобильської АЕС Довготривале забруднення територій радіонуклідами цезію, стронцію і плутону Забруднення охопило 73 райони 12 областей Радіоактивного опромінення зазнало 3.4 млн людей У період 1996-2056 рр. дози опромінення населення складуть 5-20 мЗв Чорнобильська АЕС Життєдіяльність населення Для зменшення переходу радіонуклідів з грунту в урожай використовують аерохімічні заходи Головними джерелами надходження в організм радіонуклідів є молоко і м’ясо Вживання води в радіоактивній зоні є цілком безпечним Близько 95% радіоактивних елементів надходить в організм з їжею Поради фахівців Пил від спалених рослинних решток треба закопувати на глибину 0.5 м Раціонально організоване харчування Слід обмежувати вживання: варених яєць, бо в шкарлупі накопичується стронцій; холодцю, кісткового відвару; овочів і фруктів, які мають неприродно великі розміри Не вживати сушені ягоди чорниці, бо в 6-8 разів підвищується вміст цезію Не рекомендується вживати: щуку, окуня, судака(причому старих за віком), линь, в’юн, карась (багато радіоактивних елементів) Кінець
Схожі навчальні матеріали: |
Всього коментарів: 0 | |