Головна » Біологія

Вуглеводи - 4

Вуглеводи Підготувала учениця 11-Б класу Cидорук Аліна

План 1. Загальна характеристика вуглеводів. 2. Найважливіші джерела вуглеводів. 3.Склад і будова молекули глюкози. 4. Фізичні властивості глюкози. 5. Хімічні властивості глюкози: - комплексоутворення з Cu(OH)2; - утворення естерів; - відновлення і окиснення глюкози; - бродіння глюкози. 6. Застосування глюкози. 7. Біологічне значення вуглеводів.

Головними джерелами вуглеводів з їжі є: хліб, картопля, макарони, крупи, солодощі. Чистим вуглеводом є цукор. Мед, залежно від свого походження, містить 70-80% глюкози і фруктози. Для позначення кількості вуглеводів в їжі використовується спеціальна хлібна одиниця. До вуглеводної групи, крім того, приєднуються і погано перетравлювані людським організмом клітковина і пектини.

Вуглеводи - загальна назва великого класу природних органічних сполук. Назва походить від слів "вугілля" і "вода". Причиною цього є те, що перші з відомих науці вуглеводів описувалися брутто-формулою C x (H 2 O) y, формально будучи сполуками вуглецю і води.

6СO2 + 6H2O C6H12O6 + 6O2 Хлорофіл Сn(Н2O)m

Глюкоза є майже в усіх органах рослин: у плодах, корінні, листі, квітках У рослинах вуглеводи становлять до 80% сухої речовини, в організмі людини і тварин до 2%. Їжа людини на 70% складається з глюкози. У рослинах глюкоза утворюється в процесі фотосинтезу: 6СО2+6Н2О С6Н12О6+6О2

У крові людини 0,1% глюкози Глюкоза легко засвоюється організмом, її використовують у медицині як зміцнювальний лікувальний засіб У побуті глюкозу використовують у кондитерській промисловості Використовується в текстильній промисловості в апретуванні тканин

Глюкоза служить поживним засобом для обміну речовин в організмі; енергія утворюється в результаті екзотермічної реакції окиснення глюкози: С6О12О6+6О2 6СО2+6Н2О +2920кДж

Велике значення мають процеси бродіння глюкози, які відбуваються під дією органічних каталізаторів-ферментів. Відомо кілька видів бродіння. Спиртове бродіння відбувається під дією ферментів дріжджів. Продуктами є етиловий спирт С2H5OH і вуглекислий газ СO2 : C6H12O6 → 2C2H5OH + 2CO2. Молочнокисле бродіння глюкози відбувається під дією молочнокислих бактерій: C6H12O6 → CH3–CHOH–COOH молочна кислота При цьому утворюється молочна кислота.

Висновки •    Глюкоза належить до класу вуглеводів. •    Глюкоза – поширена у природі спорлука,утворюється в рослинах у результаті реакції фотосинтезу. •    Як багатоатомний спирт вона взаємодіє з Купрум (ІІ) гідроксидом. Важливою реакцією є бродіння.                    

Як багатоатомний спирт вона взаємодіє з Купрум (ІІ) гідроксидом,при цьому утворюється складна комплексна сполука.


Теги: Cидорук Аліна, Вуглеводи
Навчальний предмет: Біологія
Переглядів/завантажень: 549/173


Схожі навчальні матеріали:
Всього коментарів: 0
avatar