Головна » Біологія |
Підготувала Учениця 11-А класу Пугачова Юлія Вітаміни (лат. vitae — життя і "амін" — азотиста речовина, що містить NH2) — низькомолекулярні огранічні сполуки різної хімічної природи, з високою біологічною дією, необхідні для нормального обміну речовин і життєдіяльності живих організмів в дуже малій кількості. Що таке вітаміни? Історія відкриття Існування і значення вітамінів відкрив російський лікар М.Лунін у кінці XIX ст. Польський хімік К.Функ назвав біологічно активну речовину вітаміном, бо вона містила у своїй молекулі аміногрупу. У 1912 році для позначення додаткових харчових факторів, що у малих кількостях ефективні для лікування ряду захворювань, Функ ввів термін вітамін. Тоді виділяли лише 2 вітаміни — А (жиророзчинний), В (водорозчинний), сьогодні їх кількість сягає 30. Вітамін А ( ретинол) Формула: C20H30O При нестачі вітаміну А розвиваються різні ураження епітелію, погіршується зір, порушується змочування рогівки. Також спостерігається зниження імунної функції та уповільнення росту У середньому дорослому чоловікові потрібно 900 мкг, а жінці 700 мкг вітаміну A на добу. Верхній допустимий рівень споживання для дорослих — 3000 мкг на добу Вітамін С (аскорбінова кислота) Формула: C6H8O6 Вітамін С виконує в організмі дві головні задачі: забезпечення імунного захисту і стабілізації психіки. Вітамін С кращий засіб для збереження життєвої сили. Коли бракує С в людей кровоточать ясна, часті простуди, загроза запалення слизових оболонок, зайва вага, підвищувана втомлюваність, слабкі нерви, погана концетрація уваги, депресивний стан,безсоння, раннє утворення зморшок. Добова потреба людини в аскорбіновій кислоті досить велика — 63—105 мг. Нестача аскорбінової кислоти може привести до цинги. Вітамін В1 (тіамін) Формула: C12H17ClN4OS В організм людини і більшості тварин тіамін надходить з їжею. Його недостача в раціоні викликає гіповітаміноз, а відсутність його призводить до розвитку хвороби бері-бері, що характеризується ураженням периферичних нервів, серцево-судинної, травної та м'язової систем. Фізіологічне значення тіаміну зумовлюється його участю у процесах обміну речовин. Потреба тіаміну для дорослої людини становить 2—3 мг на добу і збільшується взимку, при вживанні великої кількості вуглеводів. Вітамін В2 (рибофлавін) Формула: C17H20N4O6 У разі дефіциту частим проявом може бути церебральна недостатність різного ступеня виразності, що виявляється відчуттям загальної слабості, запамороченням, зниженням тактильної й болючої чутливості, підвищенням сухожильних рефлексів та ін. Нестача рибофлавіну може також призводити до порушення засвоєння заліза й послабляти щитовидну залозу. Потреба рибофлавіну для дорослої людини становить 1—3 мг на добу Вітамін В6 (піридоксин) Формула: C8H11NO3 Необхідний для засвоєння білків та жирів, сприяє утворенню червоних кров'яних тілець. Регулює стан нервової системи, попереджує запалення шкіри, підтримує здоров'я зубів та ясен. Тривале вживання високих доз піридоксину (більше 1000 мг/день), може стати причиною нейропатії, що характеризується втратою рефлексів, онімінням і поколюванням долонь та ступнів. Потреба піридоксину для дорослої людини становить 2—2,2 мг на добу Вітамін В12 (ціанкобаламін) Формула: C63H88CoN14O14P Нестача ціанокобаламіну в організмі спостерігається при вживанні переважно рослинної їжі, а також у разі анацидногогастриту, резекції шлунка та кишечника, при тяжких формах ентероколіту та ін. У педантичних вегетаріанців, які виключають з їжі не лише м'ясні, але і молочні продукти, врешті решт розвивається В12-дефіцитна анемія. Добова потреба в ньому організму людини становить 3 мкг; вагітних і жінок, які годують немовлят груддю, — до 4 мкг. Вітамін Н (біотин) Формула: С10Н16О3N2S Входить до складу ферментів, що регулюють білковий і жировий обмін, має високу активність. Бере участь в синтезі глюкокінази — ферменту, що регулює обмін цукрів. Фізіологічна потреба для дорослих — 50 мкг / добу. Для дітей — від 10 до 50 мкг / добу залежно від віку. Верхній допустимий рівень споживання не встановлений. Вітамін D (кальциферол) Формула: С28Н44О Отже, за недостатності вітамінів групи D, у дітей переважно перших трьох років життя з'являються ознаки рахіту. В дорослих (особливо у вагітних жінок), які мало перебувають на сонці, не вживають достатньо повноцінної їжі, кісткова тканина втрачає кальцій і кістки розм'якшуються. Крім того, до розвитку D-вітамінної недостатності ведуть хронічна ниркова недостатність, хвороби печінки, тривалий прийом протисудомних препаратів. Потреба піридоксину для дорослої людини становить 10—25 мкг на добу Вітамін Е (токоферол) Сприяє засвоєнню білків і жирів, бере участь у процесах тканинного дихання, впливає на роботу мозку,нервової системи, м’язів, затримує старіння, прискорює загоєння ран. Рекомендована щоденна доза вітаміну E в перерахунку на альфа-токоферол становить 10 міліграм. Здоровье человека не в сердце, не в почках, не в корнях, не в листве или спине. Конечно, слов нет, хорошо человеку, если у него все это тоже здорово, как у быков. Но самая суть чисто человеческого здоровья — это когда его неудержимо тянет сказать что-то хорошее другому человеку, как будто это даже закон: раз мне — то должно быть и всем хорошо! Пришвин М. М. Профилактика болезни самое разумное лечение. Силован Рамишвили Будьте здоровы!
Схожі навчальні матеріали: |
Всього коментарів: 0 | |