Головна » Біологія

Білки

Презентація на тему: “Білки” Виконала: учениця 11-Б класу Міщенко Вікторія

Що таке білки? Білки  — складні високомолекулярні природні органічні речовини, що складаються з амінокислот, сполучених пептидними зв’язками. В однині (білок) термін найчастіше використовується для посилання на білок, як речовину, коли не важливий її конкретний склад, та на окремі молекули або типи білків, у множині (білки) — для посилання на деяку кількість білків, коли точний склад важливий.

Хто є засновником хімії білка? Вперше білок був виділений (у вигляді клейковини) в 1728 р. італійцем Якопо Бартоломео Беккаріа (1682 - 1766) з пшеничного борошна. Цю подію прийнято вважати народженням хімії білка.

З чого складається білок? C H2 O2 N S

Будова білка Будова молекул білків дуже складна. Розрізняють: Первинну структуру білка – це послідовність чередування залишків амінокислот у поліпептидному ланцюзі. Вторинна структура – це форма поліпептидного ланцюга у просторі, яка може бути витягнутою в нитку, згорнутою в клубок або скрученою в спіраль. Третинна структура – це просторове розміщення поліпептидних ланцюгів, що визначає його конфігурацію. Четвертинна структура – розміщення в просторі кількох поліпептидних ланцюгів у макромолекулі білка.

Хімічні властивості білків: Білки дуже відрізняються між собою за властивостями. Це залежить від наявності в їхньому складі амінокислот із різними функціональними групами, здатними вступати в характерні для них реакції. Денатурація - це руйнування четвертинної, третинної, вторинної структури білка під дією високої температури, радіації, хімічних реагентів; Гідроліз – під час нього білок розщеплюється на окремі амінокислоти, з яких побудований; Кольорові реакції білків – використовують для їх аналітичного визначення.

Фізичні властивості білків:  Білки - амфотерні електроліти. При певному значенні pH середовища кількість позитивних і негативних зарядів у молекулі білка однакова. Білки мають різноманітну будову. - Є білки нерозчинні у воді, є білки легко розчинні у воді; - Є білки малоактивні у хімічному відношенні; - Є білки вкрай нестійкі; - Є білки, що досягають у довжину сотень нанометрів; Є білки, що мають форму кульок діаметром усього 5-7 нм.Вони мають велику молекулярну масу (104-107).

Прості і складні білки Прості білки містять тільки амінокислоти, зв'язані в ланцюжки. На відміну від них складні білки мають також неамінокислотні групи. Ці додаткові групи у складі складних білків називаються простетичними групами. За типом простетичної групи складні білки поділяють на глікопротеїни, ліпопротеїни, хромопротеїни, нуклеопротеїни, фосфопротеїни, металопротеїни та деякі інші.

Білки – в нашому житті Білки — важлива частина харчування тварин і людини, оскільки ці організми не можуть синтезувати повний набір амінокислот і повинні отримувати частину з них із білковою їжею. У процесі травлення протелітичні ферменти руйнують спожиті білки, розкладаючи їх до рівня амінокислот, які використовуються при біосинтезі білків організму або піддаються подальшому розпаду для отримання енергії.

Білки є насамперед незамінним пластичним матеріалом, потрібним для побудови клітини і тканини. Вони відіграють велику роль у процесах росту, розмноження, передачі організмом спадкових властивостей. Білки входять до складу ферментів і гормонів. Білки, як і жири та вуглеводи, є важливим джерелом енергії в організмі.

Продукти, в яких містяться білки

Дякую за увагу!!!


Теги: Міщенко Вікторія, білки
Навчальний предмет: Біологія
Переглядів/завантажень: 1090/253


Схожі навчальні матеріали:
Всього коментарів: 0
avatar