Головна » Культура

Романтизм як європейський напрям

Романтизм як європейський напрям

Що ж таке романтизм? Як говорить Вікіпедія, це ідейний рух у літературі, науці й мистецтві, що виник наприкінці 18 ст. у Німеччині, Англії й Франції, поширився з початку 19 ст. в Росії, Польщі й Австрії, а з середини 19 ст. охопив інші країни Європи та Північної і Південної Америки.

Характерними ознаками романтизму є заперечення раціоналізму, відмова від суворої нормативності в художній творчості, культ почуттів людини. Його ідеологія спирається на культ індивідуалізму, на підкреслену, загострену увагу людської особистості, до психологічних проблем її внутрішнього "Я". У центрі зображення романтиків винятковий характер у виняткових обставинах.

Виникнення стилю

Романтизм, що виник після французької революції, в умовах утверджуваного на зламі 18 — 19 ст. абсолютизму, був реакцією проти раціоналізму доби Просвітництва і застиглих форм, схем і канонів класицизму та подекуди проти сентименталізму. Філософську базу романтизму було закладено німецьким філософом Фрідріхом Шеллінгом.

Головними рисами стали ідеалізм у філософії і культ почуттів, а не розуму, звернення до народності, захоплення фольклором і народною мистецькою творчістю, шукання історичної свідомості й посилене вивчення історичного минулого, інколи втеча від довколишньої дійсності в ідеалізоване минуле або у вимріяне майбутнє чи й у фантастику.

Романтизм призвів до вироблення романтичного світогляду та романтичного стилю і постання нових літературних жанрів — балади, ліричної пісні, романсової лірики, історичних романів і драм. Романтизм співіснував з пізнім класицизмом, академізмом. Мав впливи на сучасні йому: живопис гравюру архітектуру музику літературу

Дуже цікаво, що з походженням слів «роман», «романс» пов'язане усвідомлення романтики як властивості людської душі. Поняття романтики ширше романтизму. Романтичні почуття, мрії, романтичний вчинок - це щось високе, благородне, безкорисливе, не пов'язане ні з яким розрахунком і тому захоплене, відірване від реальності й спрямований до якомусь туманному, незбутнього ідеалу.

Багато хто вважає, що Романтизм як художнє напрям оформився вперше у англійського живопису ще в середині XVIII століття почасти під впливом естетики Класицизму і пейзажного стилю англійських садів. У 1790-х роках новаторство живописної техніки Т. Гейнсборо поклало початок перебігу «піттореск», або «пікчуреск» (англ. picturesque - мальовничий).

Терміном “пікчуреск” позначали живопис романістів К. Лоррена, М. Пуссена, З. Роза, а потім і своїх пейзажистів, таких як У. Тернер. Англійський пейзаж, як і англійський пейзажний стиль в парковому мистецтві, - типовий Романтизм, відображав прагнення природному, стихійному відчуття краси в природі. Слідом за Англією Романтизм отримав поширення в Німеччині, але там відразу ж придбав більш містичну забарвлення.

Література в період романтизму

Представники Франції : Віктор Гюго, Жорж Санд, Олександр Дюма-батько, Франсуа Рене де Шатобріан

Віктор Гюго

Жорж Санд

Олександр Дюма-батько

Франсуа Рене де Шатобріан

Німеччина — єнська школа (А. В. та Ф. Шлегелі, Новаліс, Ф. Шлеєрмахер, Л. Тік), гейдельберзький романтизм (Г. фон Клейст, брати Грімм), Генріх Гейне, Е. Т. А. Гофман;

Єнська школа

Гейдельберзький романтизм

Генріх Гейне

Е. Т. А. Гофман

Романтики Англії — «озерна школа» (В. Вордсворт, С.Колрідж, Р. Сауті), «Лондонські романтики» (Ч. Лем, В. Хезлітт, Лі Хант), П. Б. Шеллі, В. Скотт, Дж. Байрон

Озерна школа

Лондонські романтики

П. Б. Шеллі

В. Скотт

Дж. Байрон

США — В. Ірвінг, Г. В. Лонгфелло, Ф. Купер, Г. Мелвілл

В. Ірвінг

Г. В. Лонгфелло

Ф. Купер

Г. Мелвілл

Музичне мистецтво під час романтизму

Нікколо Паганіні

Фредерік Шопен

Ференц Ліст

Гектор Берліоз

Ріхард Вагнер

Шедеври в живописі

Ан-Луї Жироде де Русі-Тріозон

Ежен Делакруа

Теодор Жеріко

Антуан Жан Гро

Айвазовський Іван Костянтинович

Джон Констебл

Отто Рунге

Роботи цих художників

Каспар Давид Фрідрі «Мандрівник над морем туману»

І. К. Айвазовським спільно з І. Є. Рєпіним «Прощання Пушкіна з морем»

Айвазовскій І. К. «Шторм»

Каспар Фрідріх "Крейдяні скелі на острові Рюген"

Джон Констебл "Кукурудзяне поле"

Джон Констебл "Білий кінь"

Вільям Тернер "Дідона, засновниця Карфагена"

Вільям Тернер "Венеція"

Вільям Тернер "Замок Карнарвон"

І. Айвазовський "Штиль"

І. Айвазовський "Неаполітанська затока"

І. Айвазовський "Морський берег"

Презентацію підготувала Учениця 9-Б класу Ліцею “Лідер” Жученя Катерина


Теги: романтизм, Жученя Катерина
Навчальний предмет: Культура
Переглядів/завантажень: 574/132


Схожі навчальні матеріали:
Всього коментарів: 0
avatar