Головна » Культура

Провідні музеї України

Презенація на тему: «Провідні музеї України» Підготував учень 9 класу Антонюк Віктор

Зміст 1.Замок-музей «Радомисль». 2. Запорізький краєзнавчий музей. 3. Луцький замок і його музеї. 4. Музей «Київська фортеця». 5. Музей театрального, музичного та кіномистецтва. 6. Кам'янець-Подільський музей. 7.Музей українського народного декоративного мистецтва. 8. Музей книги і друкарства. 9. Полтавський художній музей. 10. Закарпатський обласний краєзнавчий музей. 11.Музей національної архітектури та побуту «Пирогово».

Замок-музей «Радомисль» Уникальный историко-культурный комплекс Замок-музей “Радомысль” находится в городе Радомышль, Житомирской области на Украине. Он расположен в необыкновенно живописном месте: с одной стороны водопадом спадают воды реки Мыки, другую сторону ограждает огромное озеро. В Средневековье Радомышль был первым пунктом на знаменитом “Пути Королей” через восемь европейских стран между Киевом и испанским городом Сантьяго де Компостела.

Запорізький краєзнавчий музей Запорізький обласний краєзнавчий музей належить до числа великих музейних установ України, займаючи одне з провідних місць серед музеїв у своєму регіоні. В основному фонді музею міститься близько 110 тисяч експонатів, впорядкованих за різними колекціям. Наукова та методична діяльність музею дозволяє йому виконувати функції центру краєзнавчої та туристичної сфери Запорізької області.

Луцький замок та його музеї Луцький замок - головна перлина адміністративного центру Волинської області , його основна гордість і визначна пам'ятка . У самому Луцьку замок прийнято величати замком Любарта , в честь литовського князя , який є його засновником . Зараз на території цього визнаного шедевра фортифікаційної архітектури розташовується два музеї - Музей книги і Музей дзвонів. Втім, і сам відреставрований замок представляє величезний інтерес для туристів , оскільки є єдиним в Україні будовою епохи Великого князівства Литовського.

Музей «Київська фортеця» У 19 столітті в Печерському районі міста Києва були зведені фортифікаційні споруди, що увійшли до західноруську лінію укріплень. У той період споруди носили назву Нова Печерська фортеця, а через століття (в 1927 році), втративши своє оборонне призначення, фортеця відкрилася для відвідувань в якості філії Музею історії Києва. У наш час Історико-архітектурний пам'ятник-музей «Київська фортеця» - самостійне музейна установа з солідним фондом, який нараховує близько 17 тисяч експонатів.

Музей театрального, музичного та кіномистецтва Державний музей театрального , музичного та кіномистецтва України розташовується в старовинному двоповерховому будинку , що виконував колись функції лазарету . Цей пам'ятник архітектури входить в комплекс будівель, що належать до території Києво -Печерської Лаври. Заснований цей унікальний музей , подібного якому немає на Україні , в січні 1923 року, але сучасні експозиції були сформовані в 1980 -х роках. У них знайшли відображення величезні періоди в історії музичного та театрального мистецтва , починаючи з старовинних обрядових ігор українського народу і закінчуючи початком 20 століття. Крім майже 4 тисяч предметів у постійних експозиціях , відвідувачі музею можуть ознайомитися і з тимчасовими виставками , присвяченими історії музичного та театрального мистецтва , а також кінематографу .

Кам'янець-Подільський музей Каменец-Подольский государственный исторический музей-заповедник – один из старейших музеев Украины. В этом месте сохранился дух средних веков, в уникальном градостроительном комплексе превосходно сочетаются между собой образцы нескольких культур и религий. Украинцы, поляки, армяне, русские и турки в различные периоды истории Каменец-Подольского воздвигали здесь свои храмы, церкви, монастырские комплексы, минареты и оборонительные бастионы. 

Державний музей українського народного декоративного мистецтва входить до складу цілого комплексу музеїв, розташованих на території Києво-Печерської лаври, що має в наші дні статус історико-культурного заповідника. Музей народного декоративного мистецтва по праву вважається одним з найбільших художніх музеїв країни. В архітектурному ансамблі лаври він розташовується в пам'ятках архітектури 18 - початку 20 століть: в колишніх митрополичих покоях і в домової Благовіщенської церкви. Музей українського народного декоративного мистецтва

Музей книги і друкарства Навесні 1972 року в Києві відкрився для відвідувань Музей книги та друкарства. Дата заснування музею була вибрана не випадково, саме 1972 був оголошений ЮНЕСКО міжнародним роком книги. Втім, символічним є і місце розташування музею - в будівлі колишньої друкарні Києво-Печерської лаври. Старовинний пам'ятник архітектури, розташований на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, був відреставрований в 2000 році, і з тих пір тут розташовуються оновлені експозиції музею.

Полтавський художній музей Полтавський художній музей веде свою історію від створення в 1919 році Полтавської картинної галереї , яка на той момент була відділом краєзнавчого музею міста . Підставою для відкриття галереї послужила колекція художніх творів , яка прибула в місто в 1917 році в якості подарунка від уродженця Полтави , відомого художника- передвижника Н. А. Ярошенко. У наш час Полтавський художній музей є одним з найзначніших регіональних музеїв , в його фондах знаходяться великі зібрання українського та зарубіжного мистецтва , а також численна етнографічна колекція .

Закарпатський обласний краєзнавчий музей В стенах древнего Ужгородского замка располагается Закарпатский областной краеведческий музей, который начал свою деятельность в июне 1945 года. За шесть десятков лет своего существования музей приобрел популярность не только в Украине, но и далеко за пределами страны. Основу ряда коллекций музея составили экспонаты, которые были собраны Тиводаром Легоцким, юристом графа Шенборна, еще во второй половине 19 столетия. В наши дни многовековая история и культура края представлена более чем 110 тысячной коллекцией экспонатов.

Музей національної архітектури та побуту «Пирогово» Музей національної архітектури й побуту - це можливість пройтися по всім найцікавішим куточкам України за один екскурсійний день, побачити буквально зсередини життя українського народу в 17-20 століттях, познайомитися із предметами побуту звичайного будинку українця. Музей являє собою open aіr експозицію етнографічних районів країни, тобто вся територія музею розташувалася не в павільйонах і інших будівлях, а під відкритим небом, що робить музей дуже привабливим для туристів із всіх куточків миру.Музей національної архітектури й побуту Пирогово був заснований у далекому1969 році, однак відвідувачів він прийняв через сім років в 1976. 

Кінець


Теги: музеї України, Антонюк Віктор
Навчальний предмет: Культура
Переглядів/завантажень: 1380/200


Схожі навчальні матеріали:
Всього коментарів: 0
avatar